Video

Moskee in Roosendaal vrijdag officieel open na felle protesten

23 oktober 2014 om 22:44
nl
In Roosendaal gaat vrijdagochtend de grootste moskee van West-Brabant na jaren bouwen officieel open. Onder meer burgemeester Jacques Niederer geeft dan een toespraak. Tegen de bouw werd jarenlang fel geprotesteerd.
Geschreven door

Na de opening opent het moskeebestuur het gebedshuis voor gasten. In het weekend zal de moskee voor iedereen zijn geopend, zo werd bekendgemaakt.
Dood schaapDe Marokkaanse Moskee Roosendaal is niet onomstreden. De bouw ervan duurde jaren, omdat er een discussie was over de juiste plek. Ook dienden buurtbewoners bezwaren in en waren er bekladdingen en een brandstichting.
Het dieptepunt van de protesten was vier jaar geleden. Toen hingen vandalen aan de gevel van een slooppand een dood schaap op. Op de vacht van het dier stond met groene verf de tekst 'No mosk'. Op het terrein zou de moskee worden gebouwd.
Bouw kan toch doorgaanIn 2010 bepaalde de Raad van State dat de bouw van de moskee aan de Burgemeester Schneiderlaan kon doorgaan. Dit betekende dat bewoners die in beroep waren gegaan, niets meer konden doen. Zij waren naar eigen zeggen bang voor parkeer- en geluidsoverlast.
Drie jaar geleden startte uiteindelijk de bouw van de moskee. Het gebedshuis staat op een terrein van 2200 vierkante meter en kostte zo'n drie miljoen euro, wat de gelovigen zelf betaalden. Het gebedshuis heeft een 22 meter hoge minaret en een koepel van 8.5 meter. Ongeveer 650 gelovigen willen er voortaan bidden.
Verslag op de radioOmroep Brabant staat vrijdag stil bij de opening en zal dan live verslag doen op de radio.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.