Documentaire 'In het spoor van de Poolse bevrijders' vrijdag in première in Chassé Theater in Breda

24 oktober 2014 om 10:59
nl
Breda herdenkt de komende dagen dat de stad zeventig jaar geleden is bevrijd van de Duitsers. Vrijdagmiddag gaat in het Chassétheater de documentaire In het spoor van de Poolse bevrijders' in première.
Geschreven door

De film van 45 minuten gaat over de tienduizenden Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden. Zeventig jaar geleden bevrijdden zij Breda en omgeving.
BallingschapZe koesterden de hoop hun eigen vaderland ook te kunnen bevrijden, maar kwamen bedrogen uit. Hun land was geofferd aan Stalin. Velen leefden tientallen jaren in ballingschap in verschillende landen in West-Europa.
Ooggetuigen, deskundigen en kinderen van Poolse oorlogsveteranen vertellen hoe het de Poolse bevrijders voor, tijdens en vooral ook na de oorlog is vergaan. Filmmakers, Bob Entrop en Raoul de Zwart, hebben hiervoor opnames gemaakt in Nederland, Polen en Schotland.
Tanek GuensbergIemand die ook aan de film heeft meegewerkt is Miriam Guensberg, schrijfster van de roman 'Poolse tranen'. Ze is de dochter van de Poolse veteraan Tanek Guensberg.
Tanek Guensberg, een Poolse Jood, sloot zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan als arts bij de stoottroepen. Hij kwam in Breda terecht en was in Dorst ingekwartierd bij een vrouw die later de moeder van Miriam zou worden.
Generaal Stanislaw MaczekHet levensverhaal van de Poolse generaal Stanislaw Maczek staat in de film model voor wat veel Poolse mannen van zijn generatie hebben meegemaakt. Maczek overleed op 102-jarige leeftijd in Edinburgh en ligt op het Pools militair ereveld in Breda tussen zijn manschappen begraven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.