Drie ton voor Spieren voor Spieren, Optisport Breda haalt meeste geld op: 'Zó overweldigend'

26 oktober 2014 om 13:37 • Aangepast 21 november 2020 om 21:55
nl
Fanatieke sportievelingen hebben zaterdagnacht tijdens het terugzetten van de klok ruim drie ton opgehaald voor kinderen met een spierziekte. Dat gebeurde in het hele land, waaronder op vijftien plekken in Brabant. Bij Optisport en Sportboulevard De Wisselaar in Breda haalden de sporters, onder toeziend oog van oud-PSV’er André Ooijer en oud-schaatsster Annamarie Thomas, het meeste geld op.
Profielfoto van
Geschreven door

Het bedrag werd bij elkaar gesport tijdens de zogenoemde Wintertijd Challenge, georganiseerd door Stichting Spieren voor Spieren. In de nacht dat de wintertijd in ging, werd op zoveel mogelijk plaatsen één uur en één seconde gesport om geld in te zamelen voor de stichting.
Dit jaar gingen de deelnemers op ruim 150 plaatsen de uitdaging aan in het uur dat de wintertijd in ging en er een 'extra' uur in de nacht zit. In Brabant was dat mogelijk op vijftien plekken.
Optisport haalt meeste geld opHet was de tweede keer dat Optisport dit jaar meedeed, maar het was voor het eerst dat er zo’n hoog bedrag werd opgehaald. Liefst 14.700 euro kregen vrijwilligers daar met een triatlon bij elkaar voor het goede doel. Landelijk haalden de sporters minstens 319.600 euro op. Dit bedrag loopt nog op.
Bij Optisport liep het dit jaar storm door de inzet van één jonge vrouw die zelf een spierziekte heeft, Tahis Ouwehand. De 18-jarige Tahis kreeg ruim een jaar geleden de ziekte CIDP gediagnosticeerd. Dit houdt in dat haar spieren soms verlamd zijn en zo ernstig zijn verzwakt dat ze in een rolstoel zit.
“Mijn droom is om heerlijk weer een spontaan leven te leiden, want alles wat ik nu doe moet ik tegen elkaar afwegen. Dit ben ik niet gewend omdat ik graag veel dingen spontaan wil doen”, zo legt ze uit op haar actiepagina. Tahis trommelde familie, vrienden en andere vrijwilligers op die in Breda het immense bedrag bij elkaar haalden.
Tahis is dolblij dat er in haar Breda zoveel geld is opgehaald. "Ik stond er echt versteld van, ik ben er echt heel blij om." De Bredase had een goede dag en fietste zelf een stuk mee tijdens de actie. "Ik hield het niet tot het einde vol, dus daarna heb ik alle andere deelnemers flink aangemoedigd." De zondag heeft ze nu wel nodig om bij te komen van de nachtelijke inspanning.
'Zó overweldigend'Zestig mensen deden er in Breda aan de Wintertijd Challenge mee, zo vertelt organisator Esther Loontjes. “Tahis weet nog maar kort dat ze een spierziekte heeft. Zij is het gezicht geworden van onze challenge. Het bedrag was uiteindelijk zó overweldigend bij familie en vrienden.”
Ook voor Loontjes was het een aangrijpend moment. “We werken zelf veel met kinderen, maar het is niet zo vanzelfsprekend daar ze mee kunnen sporten. Dan is het mooi om zoiets als de Wintertijd Challenge te doen. Zodat er meer onderzoek is en er sneller diagnoses kunnen worden gesteld.”
Vierde keerHet was dit jaar de vierde keer dat de Wintertijd Challenge werd gehouden. Het eerst gebeurde dat in 2011, op twee locaties. Toen werd 71.000 euro opgehaald. Een jaar later was dat 133.546 euro, dankzij een groot zwemevenement in Eindhoven. Vorig jaar werd er gesport tijdens 132 challenges en was de opbrengst 396.500 euro.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.