27 oktober 1944: Slag om Woensdrecht voorbij, Bergen op Zoom bevrijd, Tilburg ook

BERGEN OP ZOOM - Na weken hevig vechten op de Brabantse Wal was de Slag om Woensdrecht voorbij. De Duitsers hadden zich teruggetrokken. Vandaag precies zeventig jaar geleden konden de Canadezen oprukken naar Bergen op Zoom, de eerste Nederlandse stad die ze iets na vier uur zouden bevrijden.
27 oktober 1944 is ook de dag dat de geallieerden Tilburg, Goirle, Zundert en Ulicoten bevrijden. Daarna ging de opmars in sneltreinvaart: de dag er op waren het onder meer Wouw, Bavel en Rijen en op de 29e oktober Sprundel, Ulvenhout en Breda. Halsteren, Roosendaal en Oosterhout waren vrij van Duitse bezetting op de 30e.


Duitsers weg maar nog niet verslagen
Het leed was nog niet geleden. De Duitsers gingen over op een andere strategie. Ze probeerden bruggenhoofden vast te houden. Dat betekent dat ze hier en daar vaste voet aan wal wilden houden voor een eventuele terugkeer en tegenaanval. Dat zou nog leiden tot zware strijd langs de grote rivieren.


Militair historicus Johan van Doorn vertelt dagelijks over de Slag om Woensdrecht, een van de zwaarste militaire campagnes tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Alleen al bij Woensdrecht sneuvelden bijna duizend Canadezen en Duitsers. Vandaag kun je luisteren naar het laatste deel van zijn reeks mini-colleges die begon op 20 oktober.