Frank Jonker uit Rijen is al 25 jaar scenarist van de Donald Duck: ‘Iedereen herkent zich in Donald'

RIJEN - Op de bank, op school of op het toilet. Wie leest ‘m niet, de Donald Duck. Precies tachtig jaar neemt de wereldberoemde eend zowel kinderen als volwassenen mee in zijn avonturen. Achter die spannende verhalen zit onder anderen scenarist Frank Jonker uit Rijen. Dit jaar schrijft hij al 25 jaar voor de Donald Duck.
Een kwart eeuw geleden deed Jonker mee aan een scenariowedstrijd van het Stripschap en Donald Duck. “Er werd gevraagd of je een verhaaltje van een pagina over een Disney-figuur wilde schrijven. Ik koos Donald Duck en werd een van de drie winnaars. Vervolgens zei de hoofdredacteur van de Donald Duck Thom Roep: ‘Als je meer voor ons wil schrijven, ga je gang.’”

Meerdere karakters
Daarmee begon voor hem het ‘Donald Duck-avontuur‘. En nog steeds schrijft Jonker graag voor de Donald Duck. Niet alleen maakt hij de verhalen van de opvliegende eend, maar ook bijvoorbeeld voor Madam Mikmak en de Speurneuzen.

Alledrie behoren ze tot zijn favorieten. Buiten de Donald Duck is Jonker ook actief voor andere bladen. Zo schrijft hij voor ‘Nieuwe Vrienden’, een strip voor de Anne Frank Stichting en maakte hij verhalen voor de Tina.

Schetsen
Jonker is geen tekenaar, maar schetst wel vaak het verhaal. Als handleiding, zodat je kunt zien wat het resultaat kan worden. “De tekenaren nemen mijn schetsen soms wel over, maar de uitwerking is altijd wel iets anders.”

In de scenario’s van Jonker zit ook vaak iets van hemzelf. “Ik verwerk ook dingen die ik zelf meemaak in mijn verhalen.”

Succes van Donald Duck
Een succesverhaal heb je niet zomaar. Of een verhaal blijft hangen, zit ‘m in verschillende dingen. “Het figuur moet in karakter zijn en het verhaal moet spannend zijn. Ik probeer ook aan het eind van elke pagina een cliffhanger te plaatsen. Humor is ook niet onmisbaar, zeker in de Donald Duck.”

Het karakter Donald Duck is tachtig jaar geleden ontworpen Walt Disney, maar groot geworden in de verhalen en tekeningen van Carl Barks. Barks begin een jaar na het debuut van Donald Duck in 1934 met het tekenen van de opvliegende eend.

Geliefd bij jong en oud
Nog steeds is de eend geliefd bij jong en oud en wordt de strip van generatie op generatie doorgegeven. Volgens Jonker zit het geheim van het succes van de eend in zijn karakter. “Men herkent zichzelf in Donald Duck.”

Van 8 november tot en met 19 december is een kleine expositie van Frank Jonker te zien in stripboekenwinkel ‘Het Beeldverhaal’ in Amsterdam.  
Meer over dit onderwerp:
onder ons donald duck frank jonker rijen