Brabanders zijn niet altijd zichzelf: zeven look-a-likes op een rijtje

EINDHOVEN - Brabant telt heel wat look-a-likes. Van Jantje Koopmans tot Michael Jackson, van Heino tot Prins William. Je kunt ze allemaal tegen het lijf lopen in onze provincie.
Kriskrasverslaggever Jacqueline Hermans gaat langs bij de gelijklijkenden. De meesten maken trouwens hun gelijkenis ten gelde, maar niet allemaal.

Zo deed Benjamin Verdoorn uit Lage Zwaluwe in 2011 mee met een internationale Prins William Look-a-like-verkiezing, georganiseerd door Easyjet. De verkiezing werd gehouden in Londen ter ere van het huwelijk van Kate en William. Benjamin werd tweede.

Prins William niet populair in Nederland
"Volgens de jury leek ik wel op de prins, maar dan een William van tien jaar terug." Hij heeft even overwogen om zijn looks in geld om te zetten. "Maar dan moet je naar Engeland. Hier in Nederland zit niemand te wachten op een Britse prins die een lintje doorknipt."

Van een heel ander kaliber is Ad van Opstal uit Valkenswaard. Hij kruipt in de huid van de inmiddels overleden volkszanger Jantje Koopmans. Of Daimyo uit Empel die bijzondere tijden meemaakte rond de dood van zijn held Michael Jackson. Hij treedt nog steeds op.

Henri Toonders is Robbie Williams én Heino
Maar er zijn ook curieuze combinaties. Zo vinden we in Brabant een man die de Duitse zanger Heino en de Britse zanger Robbie Williams in één persoon weet te verenigingen. Henri Toonders is te boeken via Twilight Entertainment in Hapert.

Anderen bereiken weer hun nep-status via een grap. Bart van de Ven uit Breda verdient een extra centje als dj. Maar rond het EK in Oekraïne en Polen kroop hij in de huid van een wereldberoemde Nederlandse voetballer, Ruud Gullit. "Ik heb het meest lelijke voetbaltenue dat Oranje ooit droeg, dat van het Europees Kampioenschap in 1988. En ik zet een pruik met lang rastahaar op en schminck mijn gezicht. En dan ben ik Rasta Ruud." En ook hij is nog atlijd te boeken voor feesten en partijen.

995 euro voor optreden 'Guus'
Ruben van de Meulenreek uit Geffen timmert aardig aan de weg als look-a-like van Guus Meeuwis. Vorig jaar eindigde hij als tweede bij de look-a-like award van Specsavers omdat hij zoveel op de Tilburgse zanger lijkt. Hij treedt op tijdens feesten en partijen, compleet met de typische Guus-bril. Hij vraagt 995 euro voor een half uur. "Dat is een hoop geld, maar er zijn mensen die het betalen. In een goede maand heb ik twee of drie optredens."  Volgens Ruben lijken zijn vader en broer ook op Guus. "Zelfs mijn moeder! Ze werkt in een verzorgingshuis waar ook de oma van Guus woont. Ze zei dat we allemaal op haar kleinzoon of zijn broer lijken."

Het huilende Elvisbeeld van Toon Nieuwenhuizen
Sommige imitators worden zelf een beroemdheid. Zo had Deurne in Toon Nieuwenhuizen een bijzonder Elvis. Toon trad op als The King maar zijn optredens waren niet de reden van zijn bekendheid. Toon had thuis in een kamer met memorablia ook een Elvisbeeld. En dat beeld huilde echte tranen. Voor Toon een uitgemaakte zaak dat The King via hem communiceerde met de wereld.