Eigenaar Udenhouts DDR Museum moet jubileum van de val van de Muur missen: 'Dat doet wel pijn'

UDENHOUT - Wij zouden het misschien niet meteen betitelen als mooi, maar Martin van Liemde uit Udenhout is er helemaal gek op, spullen uit de DDR. Al meer dan 30 jaar verzamelt hij alles wat uit voormalig Oost-Duitsland komt. Hij heeft zelfs een overvol museum in zijn tuin. Het 25-jarige jubileum van de val van de Muur is dan ook speciaal moment voor Martin.

Een Trabant, oude fotocamera’s, bierviltjes, speelgoed en natuurlijk een stukje muur. Bijna alles wat je kunt bedenken heeft van Liemde in zijn museum. “Ik wil eigenlijk alles hebben wat uit de DDR komt.”

Veel spullen
Het Oost-Duitse virus begon met de koop van een Trabant. Daarna vroeg de Udenhoutse verzamelaar zich af wat er allemaal nog meer voor mooie spullen uit de DDR afkomstig waren. En dat bleken er heel veel te zijn.

Toen de muur 25 jaar geleden viel, ging de Brabander echt los. Sinds die tijd reist hij elk jaar wel een keer of vijf naar de voormalige DDR om daar nieuwe aanwinsten te vergaren voor het museum. “Het is de manier waarop de spullen zijn gemaakt. Het is dat echte Oost-Duitse. Het is degelijk.”

Jubileum missen
Het 25-jarig jubileum van het vallen van de Muur is een zeer speciaal moment voor Martin. “We zouden dit weekend eigenlijk naar Berlijn gaan, maar het gaat weer niet door omdat ik met mijn gezondheid zit. Bij het twintigjarig jubileum kon ik er ook al niet bij zijn. En dat doet echt wel een beetje pijn."
Deel dit artikel: