Uitslag ontbijttest: close finish met La Place als winnaar

EINDHOVEN - Vijf grote ketens zijn deze week getest op het ontbijt dat ze aanbieden. Natuurlijk werd er kritisch gekeken naar het eten, maar ook naar het restaurant, de keuzemogelijkheden en de gezelligheid. Uiteindelijk is de strijd gewonnen door het ontbijt van La Place. Daar heb je een goede start van de dag voor een kleine drie euro.
Het duurste ontbijt wint dus, maar La Place biedt ook veruit de meest uitgebreide keuze. Daarnaast is het eten vers en ligt het erg mooi en aantrekkelijk uitgestald. Daarom werd dit restaurant ook met een 8,5 beoordeeld.


Gedeelde tweede plaats
De tweede plaats wordt gedeeld door Bakker Bart en Intratuin. Bakker Bart serveert een prima ontbijt. Misschien wel het beste ontbijt van allemaal, als je puur let op de smaak. Het brood komt vers uit de oven en de ingrediënten smaken prima. Ook de jus d'orange en koffie worden erg goed ontvangen op de vroege ochtend. Nadeel is de gezelligheid. Ondanks twee leuke dames achter de toonbank zit er verder niemand te eten. Dat is jammer als je wat aanspraak en gezelligheid op de vroege ochtend zoekt.

Intratuin levert juist genoeg gezelligheid. Het restaurant is leuk versierd en je waant je, ondanks dat je binnen zit, in een natuurlijke omgeving. Er is veel publiek en het ontbijt is geen absolute topper, maar meer dan genoeg.

Onderste twee
Achterlopers zijn IKEA en HEMA. De twee ketens zijn weliswaar de goedkoopste in de test, maar kwalitatief ook het minste. Bij IKEA is de prijs en kwaliteit al jaren hetzelfde. Toch is daar ook qua uitstraling nog een wereld te winnen. Ook hier geldt dat het ontbijt zeer goed geprijsd is en de massale toeloop doet vermoeden dat de ontbijter minder zwaar aan de 'ongezelligheid' tilt.

Omvang van het ei
De verandering in de loop der jaren zit, volgens de die-hard bezoeker, in de omvang van het ei. "Die is de laatste jaren geslonken tot het formaat van een duivenei", aldus een trouwe klant.

Bij HEMA is vooral het koude ei dat de smaak als snel doet afnemen. Het kost je weliswaar maar één euro, maar een warm gebakken eitje is wel een must voor een goed ontbijt. Daarnaast mag het restaurant een wat warmere uitstraling krijgen. Gezien de massale aanwezigheid van ontbijters nemen de meesten dat ook op de koop toe.

De lijst:


1. La Place - 8,5
2. Bakker Bart  - 8+
2. Intratuin -  8+
4. IKEA - 7
5. HEMA - 7-