Toine van de Sande verloor bij Tripoli-ramp drie dierbaren: 'Na MH17 beleven wij ramp opnieuw'

10 november 2014 om 11:49
nl
Toine van de Sande uit Tilburg is voorzitter van de Stichting Vliegramp Tripoli en verloor een dochter, schoonzoon en kleinkind bij de Tripoli-ramp. Maar hij is ook de opa van Ruben, de enige overlevende van die vliegramp 4,5 jaar geleden in Libië. "Sinds het neerstorten van de MH17 beleven wij de Tripoli ramp weer helemaal opnieuw. Zoiets gaat helemaal tot in je haarwortels zitten."
Geschreven door

Ruben was negen jaar oud toen in Libië het vliegtuig neerstortte waarin hij met zijn vader, moeder en broertje zat. Ruben was de enige overlevende van de ramp. De rest van de 103 inzittenden, onder wie zeventig Nederlanders, kwamen allemaal om het leven.
Toine van de Sande wil niet veel kwijt over Ruben. "Er is binnen onze familie een ijzeren wet om Ruben af te schermen". Wel wil hij vertellen dat het goed gaat met Ruben. "Hij is nu 14 en begint puberstreken te krijgen. Hij zit in een heel fijn gezin en dat is ook mijn gezin geworden", aldus Van de Sande
Niet naar de MH 17 herdenking geweestToine van de Sande is voorzitter van de Stichting Vliegramp Tripoli. Deze stichting heeft als doel de nabestaanden van die vliegramp te helpen bij het verwerken en het herdenken van deze traumatische ervaring en het behartigen van hun belangen. "Ik kan voor mijn kinderen niks meer doen maar nog wel voor de nabestaanden. Ik ben vandaag bewust niet naar de herdenking geweest. Ik weet precies wat deze mensen meemaken."
De Stichting Vliegramp Tripoli is om raad gevraagd over hoe de ceremonie van de MH17-herdenking er uit moet komen te zien. "Het enige wat ik heb gedaan, is vertellen over de mooie dingen van onze en de dingen die bij ons niet zo goed waren gegaan. Zoals de binnenkomst en de plaatsen van de gasten."
Rampplek TripoliToine van de Sande stond vier jaar geleden samen met ongeveer 75 nabestaanden zelf op de rampplek in Tripoli. "Voor mijn familie was het erg belangrijk om op die plek te zijn. Alle persoonlijke bezittingen lagen daar nog. Een directe nabestaande vond een medicijndoosje van een zus. Dat is hartverscheurend", aldus Van de Sande.
"Ik ben blij als dit allemaal weer voorbij is. Het is nu bijna vijf jaar geleden dat de ramp in Tripoli plaatsvond. Het begint te slijten en de scherpe randjes gaan er wel vanaf. Maar je staat er nog wel elke dag mee op en gaat er elke dag mee naar bed."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.