Landelijk verbod op vervoer pluimvee en gevogelte vanwege uitbraak vogelgriep

EINDHOVEN - Het ministerie van Economische Zaken heeft zondag voor het hele land een absoluut vervoersverbod voor pluimvee afgekondigd. Oorzaak is de uitbraak van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp, in de provincie Utrecht. Het verbod heeft ook gevolgen voor Brabantse pluimveehouders. Volgens de belangenvereniging voor boeren in Zuid-Nederland, de ZLTO is het verbod van 72 uur nog te overzien. "Maar het moet niet langer duren."
Het gaat om een zeer besmettelijke en ook voor mensen gevaarlijke variant van vogelgriep. Daarom treft het ministerie, beschermende maatregelen om direct en intensief contact met pluimvee te voorkomen.

Breed scala aan maatregelen
Eén van de maatregelen is dus een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven. Dit geldt ook voor bedrijven die andere dieren hebben.

Daarnaast is een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte van kracht in heel Nederland. Dit betekent ook dat niemand de pluimveebedrijven zomaar mag bezoeken. Het verbod is ingesteld vanwege het hoge besmettingsgevaar.

'Verbod moet niet langer duren'
De pluimveesector is volledig verrast en geschokt vanwege de uitbraak. De maatregelen hebben vervelende gevolgen voor pluimveehouders, zegt Maarten Leseman van ZLTO. “Kippen die nu ‘goed’ zijn voor de slacht mogen niet vervoerd worden door dit verbod. Dat betekent dat die kippen nu doorgroeien, ze worden zwaarder en dat bemoeilijkt het slachtproces." Volgens Leseman is 72 uur dan nog wel te overzien, omdat de kippen dan nog niet enorm zijn doorgegroeid. "Mocht het verbod langer duren, dan ontstaan er echt problemen die ik nu nog niet kan overzien."

Hetzelfde geldt eigenlijk voor het vervoeren van eieren. 72 uur is nog niet heel erg volgens Leseman, maar wel als het nog langer gaat duren. Dan zijn ze te oud en blijven boeren met de eieren zitten. "Boeren moeten nu echt alert en extra waakzaam zijn. Ze moeten extra maatregelen wat betreft hygiëne nemen. Ook de ‘hobby’ pluimveehouders moeten zich aan de regels houden en opletten", aldus Leseman

Uitzondering
Volgens de NVWA geldt er ook nog een jachtverbod op alle dieren. Ten slotte mogen tentoonstellingen met pluimvee en ander gevogelte niet doorgaan. Die verplichtingen gelden ook voor hobbydierhouders. Alleen voor zondag was er een uitzondering voor vogeltentoonstellingen die al aan de gang waren.

*** Lees ook: vier veelgestelde vragen én antwoorden over de vogelgriep
Meer over dit onderwerp:
vogelgriep pluimvee veeziekten vervoersverbod