Oranje-spelers willen dat racisten hard worden aangepakt: 'Dit moet stoppen'

AMSTERDAM - Robin van Persie heeft zondagavond het Openbaar Ministerie opgeroepen om onderzoek te doen naar de racistische reacties op een foto van Leroy Fer met daarop de 'gekleurde' spelers van het Nederlands elftal. "Ik denk dat het tijd is om die mensen keihard aan te pakken", liet de captain van Oranje na de gewonnen wedstrijd tegen Letland (6-0) geëmotioneerd weten.
Ook de PSV'ers in de Oranje-selectie scharen zich achter Van Persie. "Dit moet stoppen", aldus Jeffrey Bruma. "Wij zijn Oranje, een volk. Kennelijk zijn mensen die dit anders inzien. Ik ben zelf van donkere afkomst en ik vind het jammer dat mensen er  zo mee omgaan. We moeten dit heel hard aanpakken. Zeg nee tegen racisme."

'Wordt hier verdrietig van'
"We leven in 2014 en dat dit soort mensen nog een vrijbrief krijgt om dit soort reacties te plaatsen, daar word ik heel verdrietig van en met mij ook de jongens", aldus Van Persie na de gewonnen wedstrijd tegen Letland. Eerder riep de PvdA het Openbaar Ministerie al op om actie te ondernemen.

Van Persie sluit zich bij dat voorstel aan. "Je moet een voorbeeld stellen door die mensen aan te pakken. Het is al de zoveelste keer dat dit gebeurt. Wij vertegenwoordigen allemaal het Nederlands elftal, daarin maakt kleur niets uit. Bij ons niet en in het leven mag dat ook niet zo zijn. Ik kan er nog steeds niet bij dat het een item is. Het maakt mij heel verdrietig en ik vind het shocking. Dit mag niet meer, nooit meer, echt ongelooflijk.''

'Veel racistische reacties'
De selfie van Fer en de andere spelers kreeg zaterdag veel racistische reacties, waarbij onder meer naar de ophef rond Zwarte Piet werd verwezen. Op de selfie zijn enkele gekleurde internationals te zien, onder wie vijf spelers van PSV.

De foto van Fer werd massaal gedeeld op Facebook, waaronder door nieuwssite Voetbalzone.nl. Op die Facebook-pagina kwamen veel racistische reacties binnen, variërend van 'Club van Sinterklaas?' tot 'FC Aap' en van 'Allemaal Zwarte Pieten' tot  'Moeten jullie niet in Gouda zijn?', daarmee refererend aan de sinterklaasintocht die zaterdagmiddag plaatsvond.

Deel dit artikel: