Video

Spoorbrug over nieuw Máximakanaal bij Den Bosch te laag

20 november 2014 om 11:14
nl
De spoorbrug over het nieuwe Máximakanaal bij Rosmalen is te laag. Rijkswaterstaat en ProRail hebben dat vorige maand ontdekt en donderdag bekendgemaakt. Technisch manager Evert Aukema van Rijkswaterstaat noemde de ontdekking een 'onaangename verrassing'.
Geschreven door

De 40 meter lange brug voor het treinverkeer tussen Den Bosch en Oss is maximaal vier centimeter te laag. Als het aan Rijkswaterstaat ligt wordt de brug opgehoogd, maar er wordt ook gedacht aan een aanpassing aan de onderkant van de brug.
HerstelmogelijkhedenVolgens ProRail is bouwer Boskalis verantwoordelijk. Boskalis onderzoekt de herstelmogelijkheden. Het is nog onduidelijk of de brug kan worden aangepast zonder gevolgen voor het treinverkeer.
Boskalis laat weten dat er relatief eenvoudige oplossingen zijn, die zeer beperkt impact hebben.
Waterpeil omlaag, kanaal gewoon openVoor de opening van het kanaal zijn er geen gevolgen. Schepen kunnen vanaf 19 december over het nieuwe kanaal om Den Bosch, omdat het waterpeil wordt verlaagd.
Een woordvoerster van Rijkswaterstaat benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat. "We hebben die genomen om het kanaal toch voor het eind van het jaar in gebruik te kunnen nemen. Dat was onze belofte aan de binnenvaartsector", laat de woordvoerster weten. "We kunnen het waterpeil reguleren, maar we moeten wel de veiligheid van het scheepvaartverkeer kunnen waarborgen."
Rijkswaterstaat is in gesprek met ProRail. "We wachten op een definitief voorstel van ProRail voor een oplossing", aldus de woordvoerster.
Geen containerschepen meer door Den BoschDoor de laatste dam weg te graven is het Máximakanaal donderdag aangesloten op de Zuid-Willemsvaart. Rijkswaterstaat is de komende weken nog bezig met het testen van twee nieuwe sluizen. Containerschepen hoeven straks niet meer door de binnenstad van Den Bosch.
Het nieuwe kanaal van 8 kilometer is bovendien geschikt voor grotere schepen. De nieuwe route is tot een half uur sneller. De route door de binnenstad van Den Bosch gaat op 5 januari definitief dicht voor de beroepsvaart.
Máxima uitgenodigdHet is voor het eerst in 20 jaar dat Nederland er weer een groot kanaal bij krijgt. Het werk heeft ongeveer vier jaar geduurd en heeft 150 miljoen euro gekost. Koningin Máxima is uitgenodigd om het kanaal op 5 maart officieel te openen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.