NS: 'Brabant moet meer betalen om nachtnet in stand te houden'

20 november 2014 om 21:28
nl
De provincie Brabant en de grote Brabantse steden zullen meer moeten gaan betalen als ze de nachttreinen vanaf 2016 willen laten rijden zoals nu gebeurt. De NS heeft dat aan de provincie laten weten. De NS stelt voor om de nachttreinen tot 2.00 uur te laten rijden. In dat geval hoeven de provincie en de gemeenten niks te betalen.
Geschreven door

De Nederlandse Spoorwegen hebben dat gemeld. Binnenkort worden de deelnemende gemeenten en leden van Provinciale Staten bijgepraat over de ervaringen en plannen van de NS met het nachtnet.
Het Brabantse nachtnet rijdt sinds december 2007. Drie nachten per week (donderdag-vrijdag, vrijdag-zaterdag en zaterdag-zondag) rijden er treinen die Dordrecht, Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven met elkaar en met Utrecht en Rotterdam verbinden.
'Gebruikers nachtnet zijn feestgangers'Volgens de NS zijn de mensen die gebruikmaken van het nachtnet vrijwel allemaal 'feestgangers' en niet, zoals ze hoopten, cultuurliefhebbers en reizigers naar Schiphol.
Reizigers gebruiken de nachttrein vooral voor korte afstanden binnen de provincie en 75 procent van de ritten wordt gemaakt vóór 2.00 uur. Het kwart van de reizigers dat daarna 'treint' heeft vaak meer 'begeleiding' nodig. De NS doelt hiermee op hulp van de politie.
Doordat reizigers vooral korte ritten maken, vallen de opbrengsten tegen en zal de NS in een nieuw contract een hogere financiële compensatie van de provincie vragen. De provincie legt nu jaarlijks 430.000 euro op tafel. De NS verwacht niet dat er ander of meer publiek gebruik gaat maken van deze treinen.
Gesprek in Den BoschInmiddels heeft het provinciebestuur de leden van Provinciale Staten en van de gemeenteraden van Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda en Dordrecht uitgenodigd voor een gesprek.
Dat vindt op 8 december plaats in het provinciehuis in Den Bosch. Zij krijgen dan tekst en uitleg van de NS. Een nieuw Nachtnetcontract zal een duur van tien jaar krijgen en zou in januari getekend moeten worden.
Reactie Van HeugtenCatelijne Thomassen, woordvoerder van gedeputeerde Ruud van Heugten, wil niet inhoudelijk op de kwestie ingaan. "We bespreken de zaak momenteel intern en zullen binnen nu en twee weken met een bericht naar buiten komen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.