Marianne Vos voor de negende keer op rij 'wielrenster van het jaar'

MEEUWEN - Wielrenster Marianne Vos is maandag tijdens het Wielergala in Den Bosch opnieuw uitgeroepen tot beste wielrenster. Het ‘wielerwonder uit Meeuwen’ won de Keetie van Oosten-Hage Trofee al acht keer eerder.

Ook in 2014 ging Marianne Vos door met het winnen van wedstrijden. Bijna overal waar ze aan de start verscheen, pakte Vos de zege.


Prijzen 2014
Zo won ze op de slotdag van de Tour de France op de Champs-Élysées en schreef de Ronde van Italië op haar naam.

Aan het einde van het seizoen was Vos wat minder dan we van haar gewend zijn, maar dat was slechts een klein smetje op het grote geheel.

Winnaar bij de mannen
Tom Dumoulin werd maandag voor het eerst in zijn loopbaan uitgeroepen tot Wielrenner van het Jaar. De Limburger werd verrassend verkozen boven Niki Terpstra. Lars Boom, mountainbiker Michiel van der Heijden en veldrijder Lars van der Haar waren de andere genomineerden bij de mannen.

Dumoulin (24) brak dit jaar door als internationaal erkend tijdrijder. Hij won zijn eerste koers als beroepsrenner in de race tegen de klok in het Critérium International, werd nationaal kampioen op het onderdeel, won de tijdrit in de Eneco Tour en werd derde bij het WK tijdrijden in Ponferrada. Dumoulin werd de opvolger van Bauke Mollema.

Club 48
De keuze wordt bepaald door de in de Club 48 verzamelde oud-renners terwijl ook via De Telegraaf gestemd kon worden. Met name bij de mannen was het spannend; Terpstra won dit jaar Parijs-Roubaix terwijl Boom Nederland voor het eerst sinds 2005 een ritzege bezorgde in de Tour.

Toch ging de voorkeur naar Dumoulin, de renner van Giant-Shimano die in Ponferrada alleen de Brit Bradley Wiggins en de Duitser Tony Martin nog voor zich moest dulden. Beiden waren vol lof over hun jonge concurrent. Wiggins noemde hem zelfs de kandidaat voor de olympische tijdrittitel, over anderhalf jaar in Rio.


Deel dit artikel: