Kunstenaar maakt voedsel met plastic etende schimmels bij MU in Eindhoven

28 november 2014 om 18:23
nl
Schimmels die plastic omzetten in voedsel. Ze zien er nog niet heel smakelijk uit, maar in een wereld die veel afvalplastic heeft en een dreigend voedseltekort kunnen die schimmels belangrijk worden. Bij MU in Eindhoven zijn ze nu voor het eerst te zien. Op een tentoonstelling over Bio-art: kunst die werkt met biologische grondstoffen.
Geschreven door

De Eindhovense expositieruimte werkt samen met de organisatie voor de Bio Art&Design Awards. Drie kunstenaars kregen in mei een bedrag van 25.000 euro om hun idee te realiseren. Ze waren gekozen uit bijna vijftig kunstenaars van over de hele wereld. Hun kunstwerken staan nu dus in Eindhoven.
Keurig gedektDaarbij staat dus de keurig gedekte tafel met uit schimmel gemaakte hapjes. Zelfs voor wie weet dat bijvoorbeeld bij het maken van kaas en bier schimmels een belangrijke rol spelen, is het even slikken. Angelique Spaninks van MU heeft al geproefd. "Snoeppapier", beschrijft ze het mondgevoel. En de smaak is 'melig en weeïg' maar daar kan met smaakstoffen nog wel wat aan gebeuren.
Bij het maken van de schimmels werkten kunstenaars samen met wetenschappers. En dat geldt voor heel veel Bio-art. Vaak zijn het kunstenaars die gegrepen zijn door de mogeljkheden van de techniek en door de vragen die die mogelijkheden oproepen. "Wat kunnen we, wat wíllen we, wat mógen we", zo vat Angelique Spaninks het samen.
Zilt ruikendSpela Petric werkte bij het uitwerken van haar idee samen met het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Zee op Texel. Bij MU staan twee grote en zilt ruikende staketsels die ze met behulp van de wetenschappers in zee liet zakken. Door hun vorm dreven ze mee met de stroming of met de wind.
Spela was benieuwd welke levensvormen haar werk langzamerhand over zouden nemen. Omdat ze bewogen, duurde het even, maar na een paar weken waren ze begroeid met de kleine schelpjes die er nu nog steeds opzitten.
Bij MU is er ook een tot nu toe niet gelukt project. Een van de kunstenaars wilde graag met haar eigen lichaamscellen een kankergezwel laten groeien in een incubator. Wat zich meestal ín een lichaam afspeelt, wilde zij zichtbaar maken. Ze wilde daarvoor darmcellen gebruiken - dus cellen uit haar eigen binnenste - maar tot nu toe is er geen arts gevonden die cellen wil verwijderen uit het lichaam van een kerngezonde vrouw.
De tentoonstelling 'Matter of Life' duurt tot eind februari.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.