Medewerker IND Eindhoven doet aangifte tegen Jeroen Bosch Ziekenhuis na blunder: ‘Dit raakt me diep'

EINDHOVEN - Een medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Eindhoven gaat maandagmiddag aangifte doen tegen het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Op het naambordje bij een kamer waar de gekleurde baby Damin was opgenomen, stond 'Zwarte Piet'. "Het ziekenhuis verdoezelt met een slap excuus dat er gediscrimineerd wordt", vertelt Fred Vertommen (64) boos.
Hamza Bouharrou (26) uit Den Bosch, de oom van de tien dagen oude baby, wilde op bezoek gaan bij zijn neefje die met spoed naar het ziekenhuis was gebracht. Daar kon hij in eerste instantie de kamer niet vinden. Later zag hij op het naambordje Zwarte Piet staan in plaats van de naam van zijn neefje. Toen hij verhaal ging halen, vertelde het ziekenhuis dat het een grapje was tussen collega's.

'Rest van zijn leven getekend'
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft inmiddels excuses aangeboden. Volgens het ziekenhuis gaat het om een fout in het systeem. Net als de oom gelooft ook de IND-medewerker daar niets van. "De verklaringen van de partijen komen totaal niet overeen. Ik signaleer dat in het ziekenhuis op de werkvloer gediscrimineerd wordt."

De digitale naambordjes bij de kamers werkten volgens het Jeroen Bosch Ziekenhuis niet goed. Om ze te testen is er bij twee lege kamers 'Zwarte Piet' en 'Sinterklaas' neergezet. Even later is met spoed een kindje opgenomen op de kamer waar 'Zwarte Piet' bij stond. "Dit onschuldige kind staat voor de rest van zijn leven bekend als de zwartepietenbaby'. Dit zijn geen grappen meer."


Werkt dagelijks met vluchtelingen
Vertommen heeft om halftwee maandagmiddag een afspraak met de politie en is in afwachting van een reactie van het ziekenhuis. "Ik werk dagelijks met vluchtelingen en kom zelf uit Indonesië. Toen ik het verhaal en de halfbakken verklaring van het ziekenhuis las, wist ik het zeker: ik moet aangifte doen." Vertommen benadrukt dat hij als particulier aangifte doet, en niet namens de IND in Eindhoven.

Bouharrou plaatste zondag een foto van het gewraakte bordje op Facebook. “Mijn neefje van 10 dagen oud ligt met een gevaarlijk virus te creperen van de pijn (…)”, schrijft Hamza. “Zijn leven is in gevaar en het personeel gooit er een zwartepietengrap overheen.”

Damin is volgens zijn oom nog in levensgevaar. Het ziekenhuis wil dit niet bevestigen.