Wraking rechter hoger beroepszaak actievoerders Volkel afgewezen, zaak voortgezet

1 december 2014 om 18:09
nl
De behandeling van het hoger beroep tegen twee actievoerders die in 2010 over het hek van vliegbasis Volkel klommen, is maandag opgeschort en weer hervat. Dat gebeurde nadat de beide verdachten de voorzitter van het hof wraakten.
Geschreven door

Aanleiding voor de wraking was dat de rechter de advocaat van één van de actievoerders het woord ontnam. Volgens de rechter was hij in zijn betoog over de schreef gegaan.
Wraking afgewezen, zaak voortgezetDe wrakingskamer in Den Bosch heeft zich maandag gelijk gebogen over deze zaak en de wraking van de rechter afgewezen. Dat betekent dat de zaak kan worden voorgezet met dezelfde rechters.
De behandeling van het hoger beroep is meteen na de uitspraak maandagmiddag, hervat bij het gerechtshof in Den Bosch.
Twee van de 30 actievoerders voor de rechterDe mannen van 40 en 41 uit Den Haag en Utrecht stonden terecht vanwege een demonstratie bij vliegbasis Volkel op 3 april 2010. Bij een manifestatie tegen kernwapens klommen ze met zo'n dertig anderen over de hekken van de basis. De meesten van de actievoerders zijn vrijgesproken.
Bonje in de rechtszaalDe advocaat-generaal heeft tegen de twee verdachten uit Den Haag en Utrecht dezelfde geldboetes geëist als zij eerder van de rechtbank kregen: 300 en 500 euro.
Toen hun advocaat daarop zijn pleidooi begon liep een woordenwisseling met de rechter zo uit de hand, dat die hem het woord ontnam. Vervolgens hebben de beide verdachten de rechter gewraakt. Dat komt er op neer dat zij geen vertrouwen meer hadden in zijn onpartijdigheid.
De zitting werd daarop verdaagd tot na uitspraak van de wrakingskamer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.