Video

Buurt is sociale opvang De Vest zat. 'Dealen, tippelen, bedreigingen, de maat is vol'

2 december 2014 om 15:33
nl
De sociale opvang van Traverse aan de Fabriekstraat in Tilburg, De Vest, moet weg. Althans dat roept de buurt. Omwonenden zijn de problemen beu. Er wordt getippeld, drugs gedeald en buurtbewoners zijn bedreigd. Volgens Traverse is de groep daklozen, verslaafden en of psychiatrische patiënten niet gevaarlijk. Toch huurt de instelling tijdelijk een bewaker in.
Geschreven door

Het veiligheidsgevoel van de buurt is naar de knoppen, zegt Jan Oomes. Hij is voorzitter van de bewonersvereniging Noordstraat-Fabriekstraat in de Tilburgse binnenstad. Hij is de situatie goed zat.
Volgens hem heeft de buurt al jaren overlast van de bewoners van De Vest. "Het is telkens pappen en nathouden. Soms gaat het wat beter, als politie en Traverse weer alert zijn, en soms gaat het weer slechter. Maar er wordt nog steeds getippeld, gedeald en gescholden."
'Uitgemaakt voor rotte vis'De laatste tijd is de situatie zo slecht dat de maat vol is. Er is volgens de buurt nog maar één oplossing: de opvang moet weg. Oomes kent verschillende incidenten.
"Er worden weleens bewoners op straat gezet. Die komen er dan niet meer in en die hebben zogenaamd straf. Dan ligt het probleem meteen buiten. Dat is een paar keer gebeurd toen moeders hun kinderen naar school brachten. Die worden dan voor rotte vis uitgemaakt."
Kinderen bedreigdZelfs kinderen werden bedreigd, vertelt hij. "Een ouder die met zijn kinderen buiten staat en een van de kinderen zegt: papa die meneer staat tegen de muur te plassen. Waarop het kind wordt aangesproken door de bewoner met de woorden: Hey, hou je mond of ik vermoord je. Dat hakt er in."
Directeur Ellen Quanten van Traverse snapt de klachten van de buurt, maar verzekert dat de cliënten die in de Fabriekstraat wonen niet gevaarlijk zijn. "Wij vangen daar 24 mensen op die dakloos waren of dreigden te worden. Het zijn mensen met meerdere problemen zoals verslaving, psychische klachten en schulden."
Ze kent de klachten. "De rapportages van de gemeente en de politie laten niet zien dat het ernstiger is geworden. Wij willen met elkaar in gesprek blijven om samen iets te bedenken om het gevoel van veiligheid te vergroten. Mensen geven aan dat cliënten schelden, maar dat zijn niet altijd cliënten van ons."
Zesde stadTilburg is de zesde stad van het land en het is logisch dat er opvang nodig is voor deze groep, stelt Quanten. Dat vindt Oomes ook, maar niet meer in de Fabriekstraat. Hij vindt dat de straat haar maatschappelijke taak de afgelopen twintig jaar goed heeft vervuld. "Natuurlijk hebben deze mensen hulp nodig. Maar wij vinden dat het nu de beurt is aan een andere plek. Hier is de maat vol."
De kans dat de opvang wordt verplaatst is klein. De buurtbewoners hebben tijdens de commissievergadering hun zegje gedaan, maar vooralsnog is er geen draagvlak in de Tilburgse gemeenteraad om de opvang te verplaatsen naar een andere locatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.