Video

Drone speelt voor zeearend in de Biesbosch met spectaculaire beelden als resultaat

3 december 2014 om 07:00 • Aangepast 24 april 2020 om 20:43
nl
Na het bioscoopsucces van de natuurfilm De Nieuwe Wildernis zijn dezelfde filmmakers al volop bezig met een volgend project: Holland, natuur in de delta. De nieuwe natuurfilm wordt een ode aan onze rivieren en de beesten die daar leven. Een groot gedeelte van de film wordt opgenomen in het deltagebied bij uitstek: de Biesbosch.
Geschreven door

Op een mistige, sombere koude decemberochtend is het in alle vroegte apparatuur aan boord brengen van een boot van Staatsbosbeheer. Aan boord stappen techneuten, de regisseur en producer van de nieuwe natuurfilm: Holland, natuur in de delta.
Het meest opvallend op het dek is een grote hutkoffer. Daarin zit een peperdure drone.
Drone speelt voor vogel André Janse producent van de film weet precies wanneer de drone met camera ingezet gaat worden. "Met de drone gaan we proberen om het nest van de zeearend die in de Biesbosch nestelt zo dicht mogelijk te naderen. We willen straks in de bioscoop laten zien hoe het voor een zeearend is als hij zijn eigen nest nadert."
De zeearend is één van de hoofdrolspelers in de film die vijf hoofdrolspelers kent. Behalve de zeearend speelt de bever een hoofdrol. Maar ook de haas, het stekelbaarsje en het pimpernelblauwtje. Een vlindertje dat in Nederland alleen voorkomt in de Moerputten, een natuurgebied ten westen van Den Bosch.
Beesten de wet voorschrijvenEen natuurfilm maken is makkelijker gezegd dan gedaan. Beesten laten zich niet de wet voorschrijven. Gaan er vandoor als je ze nodig hebt en duiken op (bevers) als je alles al hebt ingepakt.
Staatsbosbeheer gaf bij hoge uitzondering toestemming om bij het nest van de zeearend te filmen (dichtbij te vliegen met een drone) omdat het nest in de decembermaand er verlaten bij ligt.
Drone doet zeearend naOp de volgboot van Staatsbosbeheer komen de beelden uit de drone, die in de buurt vliegt van het zeearendnest, wat korrelig binnen. Maar spectaculair zijn ze wel.
Volgend jaar september is op hoge kwaliteit in de bioscoop te zien hoe het voor een zeearend is als hij zijn eigen nest nadert. Die beelden werden gemaakt door een drone die een zeearend nadeed.
Dit is een coproductie van Omroep Brabant en BNDeStem.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.