Van suikerbiet naar plastic: kansen voor Brabantse bedrijven

BREDA - Er breken mogelijk mooie tijden aan voor de Brabantse boeren die suikerbieten verbouwen. De Rabobank overweegt flink te investeren in bedrijven die suikerbieten kunnen omzetten in plastic.
Volgens de bank zijn er de komende tien jaar drie nieuwe verwerkingsinstallaties nodig. Dat vergt gigantische investeringen, die kunnen oplopen tot 3 miljard euro.

Brabantse bedrijven kunnen profiteren
Mogelijk dat Brabantse bedrijven als Cosun in Breda kunnen profiteren van die ontwikkeling. Cosun werkt al samen met Philips om suikerbietenpulp te gebruiken als basis voor plastic.

Philips gaat dit soort plastic gebruiken voor de productie van diverse huishoudelijke apparaten. De verwachting is dat er de komende jaren fors meer suikerbieten worden verbouwd. Vanaf oktober 2017 zit er namelijk géén vastgesteld quotum meer op de suikerproductie.

Enorme kansen
Niet alleen van de suikerbiet wordt veel verwacht. Ook gras en aardappelen zijn mogelijk nieuwe grondstoffen voor bijvoorbeeld meubels, verpakkingen en nog veel meer zaken. De bio-economie kan volgens deskundigen enorme kansen bieden.