Video

Man uit Oirschot beschuldigt Heijmans van plagiaat: 'Mijn idee voor verplaatsbaar huis is gejat'

5 december 2014 om 09:00
nl
Een eenpersoonswoning die ook nog verplaatsbaar is. Zo'n eerste woning, de Heijmans One, werd donderdag geopend. Uniek, volgens Heijmans. Jatwerk, volgens Ad Aben. De ontwikkelaar uit Oirschot zegt het idee zes jaar geleden zelf bij het Rosmalense bouwbedrijf te hebben gepresenteerd. "Dit is geen stelen, dit is jatten!"
Geschreven door

Met de ideeën uitgewerkt onder zijn arm stapte Aben zes jaar geleden het pand van Heijmans binnen. Hij had een gesprek met het hoofd ontwikkeling bij het bouwbedrijf. Hij presenteerde er zijn, voor die tijd, ambitieuze plannen voor een verplaatsbare eenpersoonswoning.
Revolutionair Tot zijn teleurstelling kreeg Aben nul op het rekest. "Heijmans zei dat de markt er niet naar stond. Er zou geen vraag naar zijn. Mijn plan was zijn tijd ver vooruit."
En dat blijkt, nu Heijmans in 2014 wél een gat in de markt heeft gevonden voor verplaatsbare eenpersoonswoningen. Maar Aben heeft in de tussentijd niet stilgezeten en heeft zijn idee maar zelf uitgevoerd. Op vakantiepark Stille Wille in Meijel (Limburg) staat het eenpersoonshuisje dat hij presenteerde bij Heijmans.
PatentInmiddels heeft Aben een jurist in de arm genomen. "Dit idee is één op één overgenomen. De tekst die in de promotievideo wordt voorgelezen, is precies wat ik destijds bij Heijmans heb verteld." [YouTube:body:http://www.youtube.com/watch?v=mRKrCznkvn8]
Aben heeft patent op de modulaire bouw die Heijmans heeft verwerkt in Heijmans One. Dat betekent dat de woning geen plafond heeft, maar een vloer op de bovenverdieping waarin de techniek is verwerkt.
Heijmans ontkent plagiaatHeijmans zegt het gesprek met Aben niet te kunnen herinneren. Dat is opmerkelijk, omdat Omroep Brabant mailverkeer heeft ingezien tussen Heijmans en Aben. Daarin werd verwezen naar een gesprek tussen de twee. Het bedrijf geeft aan dat ze vaker ideeënrondes organiseren. Ze ontkennen plagiaat te hebben gepleegd.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.