Video

Stichting tanteLouise-Vivensis wint vrijwilligersprijs voor dementerenden die blokje om kunnen

8 december 2014 om 22:00
nl
Stichting tanteLouise-Vivensis in Bergen op Zoom heeft maandagavond de 'Meer dan handen vrijwilligersprijs' voor lokale projecten gewonnen. Dat bleek tijdens de uitreiking van de vrijwilligersprijzen 2014 in Rotterdam. De stichting uit Bergen op Zoom zorgt ervoor dat dementerenden hun vrijheid niet verliezen.
Geschreven door

Stichting tanteLouise-Vivensis won behalve de eer, een sculptuur en een geldprijs van vijfduizend euro. De 'Meer dan handen vrijwilligersprijs' wordt jaarlijks uitgereikt.
Zelf een blokje omIn woonzorgcentrum Vissershaven in Bergen op zoom wonen 48 mensen die dementeren. Zij verblijven niet op een gesloten afdeling waar je de deur alleen met een code open kan maken. Nee, de bewoners mogen gaan en staan waar ze willen. In het gebouw van de zorginstelling maar ook daarbuiten.
Stichting tanteLouise-Vivensis introduceerde daarvoor de zogenaamde 'leefcirkels'. Een uniek concept in de Nederlandse zorg.
Met de hulp van vijftien vrijwilligers die in de buurt wonen van het zorgcentrum kunnen de ouderen zelf een blokje om. Is het tijd dat een bewoner terugkomt naar Vissershaven dan krijgt één van de buurtvrijwilligers een sms. Daarin staat waar de cliënt op dat moment is. De vrijwilliger zoekt de bewoner op en brengt hem veilig terug naar het zorgcentrum.
Vrijheid terugMet het project wil het woonzorgcentrum voorkomen dat dementerende ouderen zich opgesloten en geïsoleerd voelen. "Want iedere keer dat een cliënt tegen een dichte deur aanloopt of te horen krijgt dat iets niet mag, levert dat een klein trauma op", weet Ine van Heesch, locatiemanager van de Vissershaven. Ook zorgt het voor rust bij de familie van de cliënten die door het project hun vrijheid voor een deel terug krijgen.
De bewoners dragen allemaal een badge. In en om het gebouw zijn sensoren die door middel van die badge kunnen zien waar een cliënt op dat moment is. Dat kan natuurlijk wel eens misgaan. "We hebben te maken met techniek en de vrijwilligers kunnen soms een sms vergeten te lezen. Voor dat risico hebben de familieleden van de bewoners getekend. De vrijheid die de cliënten terug krijgen, staat voor hen boven de kans dat er eens iets mis gaat", aldus Van Heesch.
Minister PlasterkDe vrijwilligersprijzen werden maandag uitgereikt tijdens een feestelijke avond in het Rotterdamse LantarenVenster theater. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reikten de prijzen uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.