Ralf Embrechts wil 'basisinkomen' voor arme mensen: ‘We moeten ons schamen dat Voedselbank nodig is'

TILBURG - Ralf Embrechts gaat samen met Tilburg University onderzoeken of het mogelijk is de komende jaren een proef te doen met een basisinkomen voor een Tilburgse wijk. Bij radioprogramma Alles Mag Op Zaterdag greep hij nog even de mogelijkheid om zich uit te spreken over ‘armoede in Nederland’.
“Wij als vierde rijkste land ter wereld moeten ons schamen dat de Voedselbank nodig is”, spreekt de wijkmakelaar felle taal.

'Overleven is moeilijk'
Embrechts spreekt liever niet van een basisinkomen, maar van een ‘vertrouwensinkomen’. Hier hoeft niets tegenover te staan. De wijkmakelaar verwacht door armoedige gezinnen te helpen er meer solidariteit in de samenleving komt. “Als je die uitkering onvoorwaardelijk maakt, is er minder armoede en dus ook minder stress in de wijk”, legt de Tilburger uit.

Als wijksombudsman van de Kruidenbuurt ziet Embrechts met eigen ogen hoe moeilijk sommige gezinnen het hebben. “Veel huishoudens houden maandelijks structureel te weinig over om te overleven. En wie probeert te overleven, gaat domme dingen doen. Je nodigt mensen bijna uit om illegale dingen te doen”, licht Embrechts toe.


'Ik ondersteun de actie'
De wijkmakelaar wil samen met Tilburg University armoede terugdringen in Nederland. Hij is van plan om het experiment vijf jaar lang te laten duren. De actie ‘Samen voor de Voedselbank’ oogst bij hem veel bewondering.

“Het is hartstikke goed en ik ondersteun de actie met alle liefde. Al hoop ik wel dat mensen ook in januari en februari ook hun harten laten spreken.”

Wil jij ook een held zijn? Dat kan! Vandaag staat Omroep Brabant met de groene vrachtwagen in Woudrichem.


Samen voor de Voedselbank
Omroep Brabant vraagt jou om iets aan de Voedselbank te geven wat staat op een lijst van tien lang houdbare producten. Geen geld, geen cadeautjes. Maar pasta, houdbare groente en nog acht andere producten die op verschillende plekken zijn af te geven. Alle tien producten (hier in printbaar lijstje [PDF]) zijn samen voor nog geen €10,- te koop in de supermarkt.Lees alles over de actie Samen voor de Voedselbank op onze themapagina: www.omroepbrabant.nl/voedselbank
Deel dit artikel: