Bredase student Mark de Reijer maakt speeltje van de toekomst; de knuffelrobot Tûsi

DEN BOSCH - Tûsi heeft nog het meest weg van een Furby met veel, heel veel gevoel. Een hoopje techniek met emotie. De Bredase student Mark de Reijer van Avans Hogeschool bedacht en maakte een knuffel met emotie voor zijn afstuderen. Hij kreeg daarvoor een 10 van zijn docenten. Maandag werd hij in Den Bosch ook nog eens beloond met de Avans afstudeerprijs.
Het zou zomaar kunnen dat de 21-jarige student met Tuŝi het speeltje van de toekomst heeft bedacht. Tuŝi geeft de gevoelens weer van degene die hem vasthoudt. Hij doet dat via lichaamstaal en geluid. Voelt Tuŝi dat je gespannen bent, dan verandert zijn ademhaling, blaast zich wat op en voelt strak aan. Ben je Tuŝi aan het knuffelen, dan hoor je hem kirren, hij trilt als een snorrende kat en zijn hoofdje draait ontspannen op en neer.

Emotioneel ding
"Tuŝi heeft nog meer emoties in huis, die je allemaal letterlijk kunt aanvoelen", legt bedenker en maker Mark de Reijer uit. Een jaar lang werkte hij dagelijks aan deze knuffelrobot. "als klein jochie kreeg ik ooit een Furby en raakte er gefascineerd door. Misschien wordt dit wel de Furby van de toekomst." droomt Mark hardop.

Aanraken a.u.b
Waar een Furby communiceert met ogen en geluid, moet je de Tuŝi vooral voelen. De toepassingen zijn legio. Kinderen zullen het vast fantastisch vinden, maar ouderen die behoefte hebben aan gezelschap, blinden, autisten...
Spanning
Nog een leuke gemoedstoestand om te voelen is: spanning. Is degene die Tuŝi vasthoudt gespannen, dan verandert de buikademhaling van de knuffel, hij blaast zich wat op, het hoofd krimpt wat in de nek en het lijfje voelt harder. Op dit moment kirt Tuŝi vooral, want Mark heeft met door het winnen van de Avans Afstudeerprijs 1500 euro gewonnen.