Interactieve etalages in sloophuizen Eindhoven: 'Beter dan dicht timmeren'

EINDHOVEN - De bewoners hebben hun huizen verlaten en toch is de Kamperfoelielaan in Eindhoven levendiger dan ooit. Sloophuizen worden normaal gesproken dichtgetimmerd. Maar in Eindhoven pakten ze het anders aan dankzij kunstenaar Ard Jacobs.
De kersverlichting in de Kamperfoelielaan is niet de enige verlichting de komende weken. De verlichte etalages sieren de anders zo uitgestorven straat.

Link tussen oud- en nieuwbouw
"Ik woonde hier zelf als buurtbewoner. Ik heb aan de overkant gezien met de sloop wat dat kan brengen. Dat is echt geen fijn beeld. Dus wij hebben bedacht om deze etalages erin te zetten. Daarmee leggen wij meteen ook een link met het oude en nieuwe straatbeeld. Want je ziet nu de winkeliers die terugkomen in de nieuwbouw", legt bedenker Ard Jacobs uit.

Wie de straat in loopt of rijdt, schakelt automatisch de verlichting in. Op verschillende plekken in de straat schieten de lampen aan en komen de etalages tot leven. Zo begint bij de kappersetalage een föhn spontaan lucht te blazen.

Geen oorlogsgebied
Net echt, vinden ook buurtbewoners. "Ik heb eerder in sloopwoningen gewoond en normaal heb je dan het idee alsof het oorlog is geweest. Maar nu is het verlicht en gebeuren er dingen. Hartstikke leuk!"

Woningcorporatie Woonbedrijf in Eindhoven heeft het initiatief voor de etalages omarmd. "Dit is veel beter dan iets dicht timmeren", zegt woordvoerster Koj Koning.