Jonge filmmakers maken documentaire over Polenhotel in Welberg, première op Omroep Brabant

EINDHOVEN - De jonge filmmakers Josefien van Kooten en Anna Witte maakten samen een documentaire over het Polenhotel Stella Maris in Welberg. De film wordt zondag 4 januari 2015 uitgezonden bij Omroep Brabant onder de titel 'Pools voor beginners'.
De Brabantse Beauties is een initiatief van Omroep Brabant en enkele Brabantse filmproducenten. Makers dienen hun plannen in, die vervolgens beoordeeld worden. De afgelopen jaren is gebleken dat het startbedrag van de Beauties vaak als een vliegwiel werkt om verdere financiering rond te krijgen.

Arbeidershotel in Welberg
In 'Pools voor beginners' onderzoeken documentairemakers Josefien van Kooten en Anna Witte het leven in Stella Maris, een arbeidershotel voor Poolse arbeidsmigranten in het Brabantse dorp Welberg. De promotiefilm voor het hotel belooft veel goeds: ruime, gerenoveerde kamers met Poolse televisiezenders, uitgaansmogelijkheden, een sportschool en een breed culinair aanbod uit Nederlandse keuken.

Het ontbreekt de bewoners aan vrijwel niets. Maar vinden ze wat ze zoeken? Allen dromen ze van een thuis: de één droomt van zijn familie in Polen, de ander van een nieuwe familie in Nederland.


Tussenstation
Stella Maris fungeert in die droom als een tussenstation, een plek tussen verleden en toekomst die nooit echt ‘thuis’ genoemd kan worden. De bewoners werken hard voor een toekomst en wachten ondertussen aan de zijlijn.


Het leven in Stella Maris staat altijd in het teken van een ander leven en roept de vraag op: wat zijn onze dromen waard? Als we enkel aan de toekomst denken, wat betekent het heden dan nog?


'Waarom sta je enkele ochtend op?'
'Pools voor beginners' legt een maatschappelijke onrust bloot die dieper gaat dan enkel de economische motieven waarmee arbeidsmigranten worden geassocieerd. De filmmakers onderzoeken het hotel als een voorportaal van toekomstdromen en vragen de bewoners: wat motiveert je om ’s ochtends op te staan?


Een stil portret schetst de realiteit van het wachten en de hoop op een ander leven. In Stella Maris droomt iedereen.  


Een trailer van de film is te bekijken op Vimeo.