Terrein Land van Ooit gaat open voor publiek, roze kasteel wordt tijdelijke horecagelegenheid

18 december 2014 om 11:47
nl
De Poort van Heusden, waar voorheen het Land van Ooit zat, gaat open voor publiek. In het karakteristieke roze kasteel moet een tijdelijke horecagelegenheid komen. Dat heeft het college van B en W van de gemeente Heusden dinsdag besloten.
Geschreven door

De gemeente Heusden kocht het terrein van 44 hectare nadat het Land van Ooit in 2007 failliet was gegaan. De gemeente betaalde 15 miljoen euro. Vanwege onderhoud en rente lopen de kosten alleen maar op.
Het terrein zit al sinds eind 2007 op slot, maar dat weerhoudt recreanten er niet van het terrein toch te betreden. Er zitten op verschillende plekken gaten in de omheining. Ook het roze kasteel is bewoond. Daar zit een groep antikrakers in.
'Prachtig gebied'De gemeente Heusden wilde altijd al dat het gebied opengesteld zou worden voor publiek. "De Poort van Heusden is zo'n prachtig gebied. Daar moet iedereen van kunnen genieten. Nu, maar ook in de toekomst", zegt verantwoordelijk wethouder Mart van der Poel.
Dat openstelling er nog niet van gekomen is, komt volgens de wethouder vooral omdat dit steeds gekoppeld is geweest aan de verkoop van het gebied. "Er is in de markt nog steeds veel interesse voor het gebied. Maar omdat het een flinke investering betreft, is het nog niet tot een concrete deal gekomen."
Horeca kan verkoop bevorderenOpenstelling van het gebied en een tijdelijke horeca-invulling staan de verkoop niet in de weg en kan deze mogelijk zelfs bevorderen, aldus Van der Poel. "Het besluit is voldoende flexibel om daar op in te kunnen spelen."
Om ervoor te zorgen dat mensen straks veilig door het gebied kunnen wandelen, zorgt de gemeente er eerst voor dat loshangende takken worden weggehaald. Ook worden werkzaamheden uitgevoerd om het kasteel geschikt te maken voor tijdelijke horeca.
Bewoners moeten wegDe overeenkomst met de bewoners, die het kasteel momenteel als antikraakmaatregel tijdelijk bewonen, is inmiddels opgezegd. Zij zullen het kasteel binnenkort verlaten. Een combinatie van horeca en bewoning is niet mogelijk.
Welke horecaondernemer straks zijn (tijdelijke) intrek neemt in het kasteel is nog niet bekend. De gemeente wil eerst onderzoeken welke marktpartijen interesse hebben. Het is voorlopig de bedoeling dat het kasteel voor de duur van maximaal twee jaar voor horeca gebruikt gaat worden.
Datum openstelling onduidelijkDie termijn kan korter worden, afhankelijk van eventuele interesse van marktpartijen om de Poort van Heusden of een deel daarvan aan te kopen en te ontwikkelen. Wanneer precies het gebied opengesteld wordt, is nog niet bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.