Van Abbemuseum in Eindhoven ligt goed bij amateur-tentoonstellingsmakers van mixmatch

18 december 2014 om 15:12
nl
Zelf een tentoonstelling samenstellen met echte museumstukken. Ruim 400 Nederlanders hebben dat inmiddels gedaan via de website mixmatchmuseum.nl. Het is een experiment van zes Nederlandse musea waaronder het Van Abbemuseum in Eindhoven.
Geschreven door

Het blijft overigens niet bij internet. In de museumweek, die begint op 18 april, worden minstens zes van de exposities daadwerkelijk opgebouwd in de zes musea.
Portret David Bowie door Anton CorbijnDe zes musea hebben elk vijftig werken uit hun collectie op internet gezet. Wie aan de slag gaat, kan dus kiezen uit 300 kunstwerken. Het meest populair is een christusachtig portret dat Anton Corbijn maakte van David Bowie, dat in de collectie van het Groninger Museum te vinden is.
In de top vijf staan twee werken van het Van Abbemuseum. Het gaat om twee videokunstwerken. Eentje is van Ulrich Rückriem uit 1971 waar de kunstenaar met krijt tekent. De ander is van performancekunstenares Marina Abramovic en haar toenmalige partner Ulay die voor Relation in time in 1977 hun haren in elkaar vast vlechtten.
Exposeren in Van Abbemuseum populairWie zelf een tentoonstelling gaat maken, en dat kan nog tot 10 januari, kan niet zomaar wat mooie kunstwerken bij elkaar zetten. De deelnemer krijgt te maken met dezelfde problemen waar museummedewerkers tegenaan lopen. Niet elk kunstwerk mag reizen, dus sommige kunstwerken mogen alleen in het museum van herkomst worden geëxposeerd.
Van de 402 verschillende  tentoonstellingen die er nu bij mixmatch op internet te zien zijn, zijn er 77 gemaakt voor het Van Abbemuseum. Het Eindhovense museum ligt dus goed bij de deelnemers. De andere deelnemende musea zijn het Amsterdam Museum, het Groninger Museum, Museum Boerhaave, Museum TwentseWelle en Kröller-Müller.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.