Gemeente Gemert-Bakel opnieuw onder preventief toezicht door tekort van 8,2 miljoen euro

AMSTERDAM - De provincie heeft de gemeente Gemert-Bakel opnieuw onder preventief toezicht gesteld vanwege een miljoenenschuld. Het is het derde opeenvolgende jaar dat de gemeente onder financieel toezicht staat. In totaal kwamen zestien Nederlandse gemeenten onder toezicht van de provincies, zeven meer dan vorig jaar.
Het tekort van de gemeente Gemert-Bakel bedraagt momenteel 8,2 miljoen euro. In 2013, toen de gemeente voor het eerst onder preventief toezicht kwam, was de schuld 11 miljoen.

"Onze begroting is meerjarig wel sluitend," aldus een woordvoerster van de gemeente. "We hebben afspraken met de provincie om per jaar 1,1 miljoen euro in te lopen op de negatieve reserve. Wat dat betreft lopen we voor."

Gemeente Sint Anthonis
Daarnaast wordt de gemeente Sint Anthonis gezien als financieel zwak, maar de provincie heeft de begroting van deze gemeente zonder problemen goedgekeurd.

Verliezen door aangekochte gronden
De geldproblemen bij de gemeenten worden vooral veroorzaakt door forse verliezen op aangekochte gronden. Door de financiële crisis is nauwelijks vraag naar grond, waardoor gemeenten grote verliezen moeten incasseren. Dat is ook het geval bij de gemeente Gemert-Bakel.

Het verscherpte toezicht houdt in dat een gemeente geen nieuwe financiële verplichtingen mag aangaan zonder toestemming van de provincie.

Andere gemeenten in de problemen
In Zeeland komen drie gemeenten in 2015 onder preventief toezicht te staan: Middelburg, Kapelle en Vlissingen. De andere twaalf gemeenten zijn Bellingwedde, Vlagtwedde en Ten Boer (Groningen), Haaksbergen en Twenterand (Overijssel), Muiden en Langedijk (Noord-Holland), Amersfoort (Utrecht), het Gelderse Apeldoorn en Beuningen, Lansingerland (Zuid-Holland) en het Friese Heerenveen.

In 2014 negen gemeenten onder toezicht
In Drenthe, Flevoland en Limburg hebben alle gemeenten hun financiën op orde. In 2014 gold het verscherpte toezicht voor negen gemeenten. Daar hoorde Gemert-Bakel toen ook bij, net als de gemeente Nuenen.