Justitie liet hoofdverdachte Koen B. (22) vlak voor dood Juliette Bouhof (17) vrij

GELDROP - De 22-jarige Koen B. uit Heeze werd vlak voor de gewelddadige dood van Juliette Bouhof vrijgelaten door justitie. Dat wordt duidelijk in een reactie van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op Kamervragen van CDA-lid Madeleine Van Toorenburg uit Rosmalen.
De 17-jarige Juliette uit Geldrop werd zondag 26 oktober dood gevonden aan de Vestdijk in Eindhoven. Diezelfde avond werd haar ex Koen B. aangehouden. In de reactie van Opstelten blijkt dat het niet de eerste keer was dat de hoofdverdachte rond de moordzaak werd opgepakt.

Aangifte van bedreiging
Vlak voor de dood van Juliette werd B. door de politie aangehouden. Opstelten laat weten dat het slachtoffer voor haar dood aangifte deed van bedreiging. Hierop werd Koen B. aangehouden en in de cel gezet. De officier van justitie besloot de 22-jarige verdachte vrij te laten en hem een contact- en gebiedsverbod op te leggen.

B. mocht geen contact opnemen met Juliette, haar zus en moeder en mocht niet in de straat komen waar de familie zou wonen. De minister van Veiligheid en Justitie wil over de opsporing en vervolging van B. geen mededelingen doen. In een reactie laat Opstelten weten dat ‘aangiftes van bedreiging adequaat en met prioriteit dienen opgepakt te worden’.


'Kritisch tegen het licht gehouden'
Na de gewelddadige dood van Saga Backman in Den Bosch heeft de politie haar werkwijzen rondom het omgaan met aangiften van stalking en bedreiging ‘kritisch tegen het licht gehouden’, meldt de minister. “De politie blijft alert op mogelijke verbeteringen en doet alles wat in haar macht en kunnen ligt om escalatie te voorkomen.”

Vergelijkbaar
Van Toorenburg vergeleek de gewelddadige dood van het 17-jarige meisje met de moord op de 19-jarige Saga Backman vorig jaar in Den Bosch. Ook zij werd bedreigd door haar ex-vriend.

Vlak voor haar dood schreef hij dat hij haar 'bloed wilde zien vloeien'. Ze deed aangifte, maar de recherche deed daar niets mee. Politie en justitie zijn daarom bezig verbeteringen door te voeren, schrijft Opstelten.

Pro-formazitting
Koen B. wordt beschuldigd van moord dan wel doodslag op zijn ex-vriendin. Hij meldde zich die bewuste avond zelf op het politiebureau. Dit nadat Juliette werd gevonden toen ze niet was thuisgekomen na een avondje stappen. Het meisje bleek door geweld om het leven te zijn gebracht.

De eerste openbare zitting in deze zaak staat gepland op 4 februari. Dit is een zogenoemde pro-formazitting, waarin het verdere behandeling van de zaak wordt besproken.