Video

Defensie betaalt hulphonden voor veteranen: 'Heel fijn kerstcadeau' zegt stichting in Herpen

24 december 2014 om 09:42
nl
De Stichting Hulphond in Herpen krijgt geld van het ministerie van Defensie voor het opleiden van hulphonden voor veteranen. Volgens de stichting heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert dit toegezegd. Hoeveel Defensie bijdraagt, is niet bekend, maar het is 'werkelijk fantastisch' en 'zeer welkom', zo zegt Erik Bouwer. Hij is directeur van de stichting.
Geschreven door

De honden worden ingezet bij veteranen met een Post Traumatische Stress Stoornis, PTSS. Minister Hennis sprak onlangs in Herpen met veteranen en partners. Ze merkte toen wat een hulphond betekent voor een veteraan met PTSS en zijn of haar gezin.      
Wachtlijst voor negentig hondenTwee jaar geleden werd voor het eerst een hulphond ingezet bij een veteraan. Inmiddels zijn er tien geplaatst. "Voor volgend jaar reken ik op nog eens tien tot vijftien hulphonden die veteranen met psychische problemen gaan helpen. En dan is er nog een wachtlijst voor negentig honden", zo vertelt Bouwer.
"De veteranen om wie het gaat, hebben bijvoorbeeld angst om naar buiten te gaan. Ook hebben ze regelmatig nachtmerries en durven ze niet in omgevingen te komen waar veel mensen zijn."

Leren van het gedrag van de hond"Onze honden wordt geleerd signalen af te geven waaraan veteranen merken dat er met hen iets aan de hand is. Maar vooral dat ze die waarschuwingen moeten oppakken. Ze moeten in feite aan de hand van het gedrag van hun hond leren hoe ze zich voelen en hoe ze ermee om moeten gaan", aldus Bouwer.
Peter van Uhm ambassadeurVorig jaar mei werd al bekend dat Peter van Uhm, voormalig commandant van de Nederlandse strijdkrachten, ambassadeur wordt van de stichting. Hij zou zich vooral sterk maken om het belang van hulphonden voor veteranen met oorlogstress onder de aandacht te brengen. Dat lijkt hem te zijn gelukt.
Van Uhm: "Het was een eer om de eerste veteranenhond in Nederland bij een veteraan met PTSS te plaatsen. Ik dank de minister voor haar toezegging zodat wij meer veteranen kunnen gaan helpen."
Hulphond Nederland is hét expertisecentrum voor het opleiden in inzetten van hulphonden voor zowel de medische als therapeutische zorg. De stichting leert honden zeventig vaardigheden om mensen met lichamelijke beperkingen of therapeutische behoeften te helpen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.