Geldtransporteur Brink's verlaat Nederland: 'Geen gevolgen voor vestiging in Best'

24 december 2014 om 15:53
nl
De Amerikaanse geldtransporteur Brink's trekt zich terug uit Nederland. Het Nederlandse dochterbedrijf is verkocht aan een onafhankelijke stichting die de belangen behartigt van onder meer het personeel en de klanten. Dat maakte de onderneming woensdag bekend. Volgens een woordvoerder heeft de verkoop vooralsnog geen verdere gevolgen voor de vestiging in Best.
Geschreven door

Brink's Nederland gaat daardoor zelfstandig verder. De Stichting Continuïteit Brink's Nederland mag de merknaam Brink's nog maximaal een jaar blijven gebruiken. Onduidelijk is nog wat die stichting precies van plan is.
Reorganisatie in NederlandIn oktober kondigde Brink's Nederland een grote reorganisatie aan. Vanaf juli 2015 verliezen daardoor zo'n zeshonderd mensen hun baan. Brink's raakt zijn huidige grootste klant Rabobank kwijt, die volgend jaar overstapt naar Geld Service Nederland (GSN). Momenteel lopen er nog steeds gesprekken met betrokken partijen om medewerkers van Brink's onder te brengen bij GSN of andere aanbieders.
Bij de vestiging van Brink's geldtransport in Best verdwijnen ongeveer 70 van de ruim 140 banen. Dat stuitte evenwel op hevig verzet vanuit de vakbonden.    
Bonden strijden nog voor sociaal plan Brink'sFNV Transport& Logistiek en CNV Vakmensen blijven strijden voor een goed sociaal plan bij Brink's Nederland. De vakbonden stuurden vrijdag een ultimatum naar Brink's voor een goed sociaal plan voor de circa zeshonderd werknemers die worden ontslagen. Dat ultimatum loopt woensdagavond om 23.59 uur af. Als Brink's de bonden niet tegemoetkomt, volgen er acties.
De onderhandelaar van FNV liet woensdagavond weten nog geen nieuws te hebben gehoord van Brink's. Hij wilde niet zeggen wat voor acties gevoerd kunnen gaan worden als het ultimatum is afgelopen. De bonden zullen acties op tijd aangeven, aldus de zegsman.
Stoppen met investerenHet voormalige moederbedrijf was niet langer bereid om geld te investeren in Brink's Nederland. De Nederlandse directie heeft toen bedongen dat de onderneming wordt losgemaakt van het moederbedrijf. Door de oprichting van de stichting en met de overdracht van de aandelen is dit verwezenlijkt, stelt de onderneming.
De verkoop levert het Amerikaanse moederconcern een financiële strop op van tussen de 20 en 25 miljoen dollar. De Nederlandse tak zou dit jaar goed zijn geweest voor een omzet van naar schatting 130 miljoen euro.  
'Levensvatbaarheid Brink's wordt groter'De huidige financiële positie en de gezonde balans van de onderneming stellen Brink's Nederland naar eigen zeggen in staat om zich in afgeslankte vorm volledig te richten op de dienstverlening voor retail, detailhandel, horeca, publieke sector en banken.
"De levensvatbaarheid van Brink's Nederland wordt met deze stap groter", aldus directeur Ad Wijnhoven van Brink's Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.