Terug- en vooruitblik Sportlunch met Lars Boom, Nadine Broersen, Danielle vd Donk en Sam Jones

SON - Het sportjaar 2014 was uitermate succesvol. Op deze eerste zondag van het nieuwe jaar blikt het Sportlunchteam onder leiding van Leon Kersten en Koen Wijn tussen 12u en 14u terug met vier hoogtepunten van afgelopen jaar.
Lars Boom won een Touretappe, de eerste Nederlander in 9 jaar. Nadine Broersen won een historische gouden medaille bij de vijfkamp op het WK Indoor. Sam Jones is assistentbondscoach van het Nederlands basketbalteam dat zich voor het eerst sinds 1989 plaatste voor een EK.

Kippenvel
Danielle van de Donk plaatste zich met de Oranjevoetbalvrouwen voor het eerst voor het wereldkampioenschap. "Als mensen mij erop aanspreken dan krijg ik weer kippenvel en voel ik de adrenaline van dat moment weer", vertelt Van de Donk. Het wereldkampioenschap in Canada wordt in juni en juli gespeeld. Hebben de Oranjevoetbalvrouwen daar iets te zoeken? "Jazeker.We gaan ons de komende tijd goed voorbereiden op trainingskampen en door veel oefenwedstrijden te spelen. We groeien nog steeds. Ik heb goede hoopo dat we daar goed gaan presteren."

Door de plaatsing voor het WK in canada konden de Oranjevoebalvrouwen ook een lange neus trekken naar iedereen die het vrouwenvoetbal maar niets vindt. "Die mensen hebben er geen verstand van. Wij hebben respect afgedwongen. Niets voor niets is het vrouwenvoetbal de snelst groeiende tak van sport in Nederland", klinkt het vastberaden uit de mond van de voetbalinternational.

Geliefde kasseien
Lars Boom won de vijfde etappe in de Tour de France. Op zijn geliefde kasseien troefde de Vlijmenaar in de slotfase de Italiaan Vicenzo Nibali af.  Voor het eerst sinds 2005 was er weer Nederlands succes in de Tour de France "De etappeoverwinning van Lars strijdt met de zege van Nicki Terpstra in de klassieker Parijs-Roubaix om het belangrijkste wielersucces in 2014", vinden de wielerkenners van Sportlunch.

Die vinden het overigens een gunstige ontwikkeling dat de Nederlanders in het wielerpeloton uitwaaien over andere ploegen. "Mollema en Boom kunnen bij hun nieuwe ploegen nog nadrukkelijker voor de overwinning gaan koersen." Boom verkast naar Astana, een ploeg die regelmatig in verband met doping wordt gebracht. "Dat gegeven krijgt Boom zeker voor de voeten geworpen als hij een klassieker wint. Gelukkig is de wielersport schoner geworden en wordt er goed gecontroleerd. Maar of de wielersport al helemaal schoon is, is de vraag."

'Mooie toekomst voor het Nederlandse basketbal'
Sam Jones is assistentbondscoach van het Nederlands basketbalteam dat zich voor het eerst sinds 1989 plaatste voor een EK. Hij voorziet weer een mooie toekomst voor het Nederlandse basketbalteam. "Dat is te danken aan de plaatsing voor het EK. Dat was een bijzonder knappe prestatie. Daarna begon het nationale team weer te leven in Nederland. Waar eerst geen geld voor was, komt het nu van alle kanten los", zegt Jones.

De assistentbondcoach heeft vertrouwen in een goede afloop van het EK dat in september wordt gespeeld. Jones: "Het doel is het winnen van de eerste twee wedstrijden. Daarmee plaatsen we ons hopelijk voor de volgende ronde. Dat zou een prachtige prestatie zijn."

'Pieken in Rio'
Nadine Broersen won een historische gouden medaille bij de vijfkamp op het WK Indoor. De atlete was dan ook verbaasd dat ze niet eens was genomineerd voor de titel Sportvrouw van het jaar. "Ik had dat wel verwacht, maar misschien is mijn onderdeel niet populair genoeg. Gelukkig heb ik om me heen wel veel waardering gekregen voor mijn prestatie", vertelt Broersen.

De meerkampster heeft haar doelen voor komend seizoen al omcirkeld: het EK Indoor in Praag en het WK in Peking. "Deze doelen staan ook in dienst van de Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Ik wil pieken in Rio."

Terugluisteren. Eerste uur (met oa voetbal, hockey, atletiek), tweede uur (met oa wielrennen, schaatsen, basketbal).