Feda Amiri op vliegtuig gezet naar Afghanistan, gezin is er kapot van

SCHIPHOL - De 54-jarige Feda Amiri is uitgezet naar Afghanistan. Zijn gezin is achtergebleven op Schiphol. De man had maandagmiddag, vlak voor zijn vliegtuig vertrok, opnieuw asiel aangevraagd. Dat verzoek is afgewezen.
Het gezin Amiri was op Schiphol aan het protesteren tegen het uitzetten van man en vader Feda Amiri. Feda Amiri (54) wordt door de immigratiedienst IND uitgezet naar Afghanistan.

Om 12.55 uur vertrok zijn vlucht naar India. Het gezin uit Heeze heeft er alles aan proberen te doen om dat te voorkomen. Dat lukte niet. Uiteindelijk vertrok de vlucht alleen later. 


Aan reizigers op Schiphol deelde de familie flyers uit met de roep om in actie te komen. "Aan de passagiers van vlucht KL871 naar Delhi: jullie zijn onze laatste hoop." Het gezin hoopte dat passagiers van de vlucht weigerden te gaan zitten, zodat het vliegtuig niet kon opstijgen.

'Na 18 jaar moet hij weg'
Het gezin is radeloos. Ze wonen al achttien jaar in Nederland, maar de vader moest nu terug naar Afghanistan. In 2006 kregen de moeder en haar drie kinderen een Nederlands paspoort. Feda niet, want hij is vroeger in dienst geweest van de staatsveiligheidsdienst van Afghanistan.

De dienst wordt in verband gebracht met martelpraktijken. Mensen die er bij gewerkt hebben komen niet aanmerking voor een verblijfsvergunning. "Ze scheren iedereen over één kam", aldus Tamana. "Mijn vader was gewoon een politieman."

'Wij weten niet waar onze vader was'
Twee maanden geleden werd Feda Amiri opgepakt, vertelde zijn dochter Tamara eerder tegen Omroep Brabant. Waar hij de afgelopen tijd was weet het gezin niet. Vrijdag kreeg Tamana van een medegevangene te horen dat hij uit zijn cel is gehaald en nu wordt uitgezet.

Op Schiphol spraken zijn dochters reizigers aan. "Ga niet zitten, zorg dat de piloot niet opstijgt, maar die man eruit laat. Als hij in Afghanistan komt, is hij niet veilig."

De IND was maandagochtend niet bereikbaar voor commentaar. De advocaat van Amiri zei maandagochtend al tegen Omroep Brabant niet te verwachten dat er nog iets te doen was tegen de uitzetting.