Tilburg Trappers wil binnen vijf jaar kampioen in Duitse Oberliga worden

TILBURG - IJshockeyclub Tilburg Trappers wil binnen vijf jaar kampioen worden van de Duitse Oberliga. Dat laat voorzitter Ron van Gestel van Trappers weten. De Tilburgers debuteren samen met Flyers Heerenveen volgend seizoen in de Oberliga, het derde niveau van Duitsland.
Het zijn voor Trappers vooral sportieve redenen om de overstap naar de Duitse Oberliga te maken. De Nederlandse eredivisie bestaat dit seizoen uit slechts vijf teams. De hoogste ijshockeyafdeling dreigde even ten onder te gaan, onder meer door het afhaken van HIJS Den Haag en Dordrecht Lions.

Geen bestaansrecht eredivisie
Zij kregen de financiering niet rond. Eindhoven Kemphanen en Geleen Eaters wilden aanvankelijk niet deelnemen aan een competitie met slechts vijf teams, maar besloten toch om mee te doen.

Volgens de ijshockeybond heeft de eredivisie op deze manier geen bestaansrecht. "Eredivisie kan haar bestaan niet waarmaken", zegt NIJB-directeur Arnoud van Berkel. "Alleen Tilburg en Heerenveen hebben de zaakjes op orde."

Goed voor Oranje
Volgens Van Berkel is spelen in de Duitse competitie de enige manier om het Nederlandse ijshockey te redden. "We hebben geen spannende competitie", concludeert Van Berkel pijnlijk. Voorzitter Ron van Gestel van Trappers beaamt dat.

Het Nederlands team heeft baat bij het vertrek van Trappers en Heerenveen naar Duitsland. "Dit is het allerbeste op dit moment wat het Nederlands ijshockey kan overkomen. Onze spelers kunnen zich niet verder ontwikkelen, dat kunnen ze in Duitsland wel. En dat is voor het nationaal team ook erg goed."


Kweekvijver voor talent
Uiteindelijk moet Nederland een kweekvijver voor ijshockeytalenten worden. Via de Nederlandse competitie kunnen talenten zich in de kijker spelen bij Trappers of Heerenveen.

"Dat moet uitendelijk het doel worden", zegt Van Berkel. "Het is ook goed voor de Nederlandse internationals om op een hoger niveau te spelen. En met een beetje geluk komt daar nog nog een derde team bij, maar dat is iets voor later."

Oberliga
De Oberliga is opgedeeld in vier competities: Noord, Zuid, Oost en West. Trappers zal naar alle waarschijnlijkheid uitkomen in Oberliga-West. Die competitie bestaat momenteel uit acht teams. De verste trip voor de fans is de uitwedstrijd tegen Löwen Frankfurt in Frankfurt am Main. Een dikke 370 kilometer.

Met een beetje pech kunnen deze reizen veel langer worden. Tot zelfs duizend kilometer. De kans bestaat namelijk dat Noord en West samengevoegd worden tot één competitie: Oberliga Noord-West. Dat levert wel een sterkere competitie op met meer en betere teams.

Binnen vijf jaar kampioen
Volgens Van Gestel is het niveau van de Oberliga vergelijkbaar met dat van de eredivisie in Nederland. "We hebben aan het begin van dit seizoen tegen vier teams uit de Oberliga gespeeld. We wonnen er drie en verloren er één." Dat was tegen Duisburg, de huidige koploper van Oberliga-West. 

De ambitie van Trappers in Duitsland is duidelijk. "We willen binnen vijf jaar kampioen worden. We hebben met de bonden afgesproken dat we volgend seizoen niet kunnen promoveren. Dat is bewust zo gedaan. Ze willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. We moeten ook even aan elkaar wennen", aldus Van Gestel. Maar volgens NIJB-directeur Van Berkel staat, behalve de intentieverklaring, nog niets op zwart-wit.