Regering wist voor vliegramp MH17 dat luchtruim Oekraïne niet veilig was

9 januari 2015 om 06:53
nl
De Nederlandse regering wist drie dagen voor de ramp met vlucht MH17 dat het luchtruim boven Oekraïne niet veilig was. Dat antwoordde het kabinet op Kamervragen van D66 en CDA. De Oekraïense autoriteiten hadden het luchtruim boven de 9,75 kilometer wel veilig verklaard. Bij de vliegramp kwamen vijftig Brabanders om het leven.
Geschreven door

Een Nederlandse diplomaat woonde namelijk in juli een briefing bij van de Oekraïense regering. Tijdens die bijeenkomst werd onder meer gesproken over het neerhalen van een Oekraïens militair vliegtuig boven het oosten van het land.
Geen waarschuwingDe Nederlandse ambassade rapporteerde de bijeenkomst 'via de gebruikelijke kanalen'. Volgens het kabinet wist de Nederlandse overheid sindsdien van het gevaar, maar heeft ze luchtvaartmaatschappijen nooit gewaarschuwd.
Het kabinet schrijft dat de bijeenkomst vooral draaide om 'de Russische inmenging in het conflict'. "Daarnaast werd het algemene veiligheidsbeeld in Oost-Oekraïne besproken." Het neerhalen van het legertoestel was daar een voorbeeld van.
Luchtruim op die hoogte was veilig, werd gedachtHoewel het legervliegtuig was neergehaald, vond de Nederlandse regering niet dat ze moest ingrijpen. Dat schrijven ministers Koenders (Buitenlandse Zaken), Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Hennis (Defensie).
"Uit de informatie die op dat moment bekend was bij het kabinet, is niet geconcludeerd dat extra maatregelen moesten worden genomen. De Oekraïense autoriteiten hadden het luchtruim boven de 9,75 kilometer veilig verklaard."
Het zogeheten Antonov-vliegtuig dat vermoedelijk door separatisten uit de lucht werd geschoten, vloog een stuk lager, namelijk op zo'n 6,5 kilometer.
Nabestaanden willen goed onderzoekDe Stichting Vliegramp MH17 wil vooral dat er goed onderzoek wordt gedaan naar de veiligheidssituatie in het luchtruim boven het oosten van Oekraïne rond het moment dat het toestel van vlucht MH17 daar hoogstwaarschijnlijk werd neergeschoten.
"Er moet duidelijkheid komen over wat wel en niet goed is gegaan", benadrukt voorzitter Piet Ploeg. "Dat is heel belangrijk om lessen te leren, zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren."
Ploeg reageert hiermee op de brief van het kabinet, waarin staat dat ministeries drie dagen voor de ramp met vlucht MH17 wisten dat het luchtruim boven Oekraïne niet helemaal veilig was.
Internationale maatregelen"Het neerhalen van dat vliegtuig is geen nieuws", concludeert Ploeg. "We wachten gewoon het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid af. Het belangrijkste is dat er uiteindelijk als resultaat daarvan goeie internationale maatregelen komen, zodat dit soort rampen voortaan kunnen worden voorkomen."     "We moeten ons echter vooral niet laten afleiden", zegt Ploeg. Hij doelt daarmee op de 'werkelijk oorzaak' van de ramp. "Niemand heeft het recht om een vliegtuig met onschuldige mensen neer te halen."

Lees alle berichtgeving over de vliegramp met de MH17 terug op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.