Er wordt weer gelachen in Helmond: het Keiebijters Kletstoernooi is begonnen!

HELMOND - De strijd is weer losgebarsten om de Zilveren Narrenkap 2015. Zaterdag was de eerste voorronde van het Keiebijters Kletstoernooi in Zaal Traverse in Helmond. Vier kletsers mochten plaatsnemen in de ton waaronder de winnaar van 2014, Rob Scheepers. Naast de kletsers waren er ook amusementsgroepen die het publiek vermaakten met sketches en liedjes.
De Keiebijters brachten meteen een debutant in de ton. Jorlan Manders uit de Mortel mocht 't spits afbijten. Met zijn creatie 'Toontje' liet hij, naast de meegebrachte fans, ook de rest van de zaal genieten. Een goedlopend verhaal over Helmond, zijn vrouw Truus, alle ongemakken in het huwelijk en zijn kinderen. Manders kon het na afloop maar moeilijk bevatten. Geëmotioneerd vertelt hij: "Wat was dit geweldig. Ik heb er als kind van gedroomd ooit mee te doen met dit toernooi. Dat het vanavond gelukt is, dat vind ik meer dan geweldig."

Rob Scheepers
Daarna was het de beurt aan Rob Scheepers uit Sterksel. De afgelopen weken was de bekende tonprater druk met zijn theatershows. Nu kon hij zich weer richten op zijn typetje 'de rechercheur'. Die begon met een politiebericht omdat de prins van Helmond beroofd was.

Daarna volgde een flink aantal grappen waaronder komische gesprekken met bellers naar 'Meld Misdaad Anoniem'. Scheepers zelf was na afloop tevreden: "Ik heb fijn gespeeld. Als winnaar van vorig jaar heb je toch een bepaalde verwachting, maar de zaal deed goed mee. Laten we hopen dat ik in de finale terug mag komen."

Partij voor Carnaval
Twee jaar geleden won Ad Vermeulen uit Chaam de Zilveren Narrenkap en dus dit hij dit jaar weer mee. De tonprater heeft een nieuwe partij opgericht, de PVC. De Partij voor Carnaval had gisteren haar eerste ledenvergadering waarbij onderwerpen als milieu, gezondheid en cultuur aan bod kwamen. "Het publiek moest even op gang komen maar daarna heb ik met volle teugen genoten. Volgens mij heb ik wel wat extra leden erbij", zegt de kale kletser met een knipoog.

Tot slot was het de beurt van Jasper van Gerwen uit Hilvarenbeek. Hij kwam met een buut die al een aantal jaren in zalen te zien is. Opa Max. Een oud mannetje dat begon over zijn 50-jarige trouwdag. Daar werden twee minuten stilte voor gehouden. Het publiek kreeg te horen wat opa Max allemaal meemaakte. Een vermakelijke buut een een goede afsluiter van de avond.

Amusement
Tussen de kletsers door werd Helmond getrakteerd op amusement. Dit kwam van Striepke Veur, Niks & un Bietje en Timper. De groepen kregen na hun optreden een welverdiend applaus van het publiek dat met plezier naar de liedjes en sketches had gekeken.

De eerste voorronde van het Keiebijters Kletstoernooi is 17 januari te zien op Omroep Brabant.