‘Ordina fêteerde ambtenaren op tennistoernooi Rosmalen: IND-manager ingevlogen per helikopter’

28 januari 2015 om 16:21
nl
Topambtenaren lieten zich tussen 2005 en 2010 fêteren door ICT-leverancier Ordina, dat contracten heeft met de overheid. Dat blijkt woensdagavond uit een uitzending van het televisieprogramma Zembla. Veel topambtenaren werden gunstig gestemd met uitnodigingen voor het toenmalige Ordina Open-tennistoernooi in Rosmalen. Een van hen werd zelfs ingevlogen met een helikopter.
Geschreven door

Zo probeerden medewerkers van Ordina overheidsaanbestedingen te beïnvloeden.
IND-manager vervoerd met een helikopterTientallen topambtenaren en de hoogste ICT-baas van de IND werden uitgenodigd voor het tennistoernooi. Sommige ambtenaren gingen niet op de uitnodiging in. Dat in verband met hun integriteit, zo blijkt uit de uitzending.
Veel van de uitgenodigde (top)ambtenaren werkten op de ICT-afdeling van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Een van de IND-managers werd in 2008 door Ordina met een helikopter naar het tennistoernooi in Rosmalen gebracht.
Diezelfde manager opperde een jaar later om met de gehele afdeling ‘op kosten van de leverancier’ naar het tennistoernooi te gaan als bedrijfsuitje, zo blijkt uit een gespreksverslag van Ordina.
Ambtenaren van andere afdelingen ook gefêteerdAmbtenaren werden volgens Zembla ook gunstig gestemd met en onthaald op golfpartijen, diners en voetbalwedstrijden. Zembla baseert zich in de uitzending op e-mailverkeer van Ordina met de ambtenaren en op een anonieme voormalige medewerker van het bedrijf.
Tot de gefêteerde ambtenaren zouden korpschefs van de politie, een officier van justitie en tal van andere topambtenaren van diverse ministeries behoren. Ordina zou destijds precies hebben geweten welke ambtenaren beslisten over de aanbestedingen.
Die ambtenaren moesten ‘bewerkt' worden. In speciale databases werd van elke ambtenaar bijgehouden hoeveel invloed hij had op een beslissing.
Onderzoek OrdinaOrdina heeft een intern fraudeonderzoek laten verrichten naar eerdere soortgelijke claims van het tv-programma. Uit dat onderzoek bleek dinsdag dat de automatiseerder en het OM waarschijnlijk regels hebben overtreden bij het sluiten van een contract in 2009.
Van structurele onregelmatigheden bij het bedrijf was echter geen sprake, aldus advocatenbureau De Brauw Blackstone Westbroek. Het OM gaat in gesprek met de onderzoekers van het advocatenkantoor.
Het kantoor onderzocht in totaal acht 'cases' na een eerdere uitzending van Zembla over gesjoemel met aanbestedingen door Ordina tussen 2005 en 2010.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.