Gezicht van Bureau Brabant stopt na zeven jaar met presenteren: zeven vragen aan Peter Boots

EINDHOVEN - Na zeven jaar stopt Peter Boots met het presenteren van het opsporingsprogramma Bureau Brabant. De politieman werd het gezicht van de Brabantse 'opspoortelevisie'. We stellen hem zeven vragen over de zeven jaar dat Boots presentator was. Een afscheidsinterview.

Je bent een van de bekendste gezichten op de tv-zender van Omroep Brabant. Voelt dat ook zo?
"Kijk, ik doe gewoon mijn werk als politieman. Als je daarbij toevallig een stukje moet presenteren, hoort dat erbij. Maar daarom voel ik me niet een van de gezichten van de omroep. Als jullie dat vinden, vind ik dat prima, maar het gaat er mij om dat we met het programma boeven vangen."

Bureau Brabant is een van de best bekeken programma’s van Omroep Brabant. Daarom kun je stellen dat je een bekend gezicht bent, toch?
"Ik weet natuurlijk dat het een van de best bekeken programma’s is. En Bureau Brabant was een van de best gewaardeerde programma’s op de zender. Dat is fijn om te weten. Voor ons, politie en justitie, is het vooral belangrijk dat het oplossingspercentage constant is gebleven. Een op de drie zaken helpen we oplossen met het programma."

Het herkenbaar in beeld brengen van verdachten was soms een onderwerp van discussie. Is het discutabel bepaalde beelden uit te zenden?
"We hebben veel discussie gehad na de ‘kopschopperszaak’. Ja, dat waren schokkende beelden, maar ook daar ging het erom dat we de daders wilden vinden. Het heeft er bij ons voor gezorgd dat we beter nadenken over wat we willen laten zien. Het heeft ertoe geleid dat we het daadwerkelijke geweld soms niet laten zien, in tegenstelling tot de verdachten. Bij elke zaak wegen we dat af."

Zijn er zaken die je je over tien jaar nog steeds zult herinneren?
"Ja. Een van de zaken die me altijd zal bijblijven – en die we hielpen oplossen, is de zaak van het meisje van Huijbergen. Dat meisje was 14. Op de fiets. Onderweg naar school werd ze in een auto getrokken, verkracht en uit de auto gegooid. Daar hebben we een reconstructie van gemaakt op basis van een verklaring van het meisje. We deden een getuigenoproep. Mede dankzij de collega’s van Opsporing Verzocht toen, kwamen er – als ik het me goed herinner – tachtig tot negentig reacties binnen. Daar zat een hele mooie bij, waardoor we de zaak konden oplossen. Dat is natuurlijk super."

Als agent heb je vaak met ellende te maken. In het programma komen vooral vervelende zaken voorbij. Is het niet lastig daar week na week mee bezig te zijn?
"Collega’s vragen weleens aan mij waarom ik deze baan zo leuk vind. Omdat elke zaak anders is. Of het nou een overval op een tankstation of op een juwelier is, of een eenvoudige mishandeling. Elke zaak is anders en verdient op een eigen manier aandacht. Bovendien komen we zelf niet zo met dat geweld meer in aanraking. We werken vooral ‘aan de achterkant’. Ik heb veel bewondering voor collega’s die van tevoren met de zaken bezig zijn. En natuurlijk heb ik dat ook voor de collega’s van de recherche, die de zaken voorbereiden voordat ze in de uitzending komen."

Waarom ga je stoppen?
"Kijk, de politie is aan het reorganiseren. Dat is in feite een hele grote bezuinigingsslag. Nu is er een aantal functies waarbij je de in de gelegenheid wordt gebracht om eerder te stoppen. Mijn functie valt daaronder. Ik ben alles op een rijtje gaan zetten: ik kan eerder stoppen, heb wat gespaard… Ik wil er niet te diep op ingaan, maar alles bij elkaar maakte dat dat ik in principe met een soort van vervroegd pensioen kon gaan. Ik wilde mijn afscheid tijdig aankondigen, zodat we een goede opvolger kunnen vinden. We zijn nog steeds druk aan het zoeken."

Ga je het missen?
"Dat vragen meer mensen. Misschien zal ik ’t aanvankelijk wel missen en zal ik kritisch blijven kijken naar de uitzendingen. Aan de andere kant ben ik niet zo bang voor de tijd die gaat komen: ik krijg meer tijd voor mijn hobby’s, gezin en mijn kleinkinderen. Af en toe op vakantie. Ach. Ik denk dat ik die tijd wel doorkom."

Bureau Brabant loopt nog tot de laatste maandag van juni.
Meer over dit onderwerp:
bureau brabant peter boots afscheid
Deel dit artikel: