Geen salaris voor medewerkers Boeijend Huys in Berkel-Enschot door problemen met PGB's

BERKEL-ENSCHOT - De twaalf medewerkers van Boeijend Huys, een kleinschalige woonvoorziening voor dementerenden in Bertkel-Enschot, hebben hun salaris van januari nog niet gekregen door problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In heel Nederland hebben duizenden zorgmedewerkers hetzelfde probleem. Wanneer ze hun salaris wel krijgen, is niet duidelijk.

Sinds 1 januari betaalt de SVB de persoonsgebonden budgetten (PGB's) aan zorgbedrijven uit.

Opstartproblemen bij SVB
Voorheen deden allerlei bureaus dit, maar vanwege de fraudegevoeligheid van die constructie, heeft de overheid besloten dat de SVB het voortaan moet doen.

Er zijn veel opstartproblemen bij de Sociale Verzekeringsbank, waardoor uitbetalingen van PGB-budgetten achterlopen. Patrick van Boeijen, eigenaar van Boeijend Huys in Berkel-Enschot, heeft nog niets ontvangen van de SVB.

Protestactie
"Wij zijn een jong bedrijf en hebben geen buffer, dus ik kan mijn personeel nu niet uitbetalen." Van Boeijen heeft het er moeilijk mee. "Mijn medewerkers hebben vaste kosten. Zij moeten hun huis betalen en boodschappen doen en hebben dat geld hard nodig."

Van Boeijen heeft al meerdere keren telefonisch contact gezocht met de SVB, maar tot nu toe zonder resultaat. Hij heeft geen idee wanneer het geld wel komt en hij salarissen kan betalen.

Actie in Utrecht
Maandag ging hij verhaal halen bij de SVB in Utrecht en wilde hij samen met duizenden andere zorgmedewerkers protesteren bij het kantoor van de SVB. Tenminste dat was de bedoeling. De grote actie bleef uit, waarschijnlijk door het winterweer en de problemen op het spoor. Van Boeijen kwam wel naar de SVB. Daar werd beloofd dat de problemen opgelost worden.

"Dit is niet netjes en we balen er ontzettend van", vertelt Werner van Bastelaar van de SVB. "Er zijn fouten gemaakt door de Sociale Verzekeringsbank, door het zorgkantoor en er zijn wat problemen met wetgeving. We hebben nu gezien waar de fouten zijn gemaakt en een deel van het geld gaat zo snel mogelijk naar de instelling."

Het Boeijend Huys heeft maandagavond nog niets ontvangen van de SVB.
Deel dit artikel: