Provincie wil 800.000 energieneutrale woningen in Brabant in 2050

TILBURG - In 2050 moeten alle bestaande 800.000 woningen in Brabant energieneutraal zijn. Dat is het voornemen van vijf grote gemeenten en de provincie. Brabant is hiermee de eerste provincie die deze ambitie uitspreekt.

De komende twee jaar is een soort proefperiode. In die tijd moeten duizend voorbeeldwoningen worden gerealiseerd. De kosten daarvoor worden geschat op tien miljoen euro. Daarna worden de kosten voor het energieneutraal maken geschat op 40.000 tot 45.000 euro per huis. Om de huizen moet een soort isolerende schil komen.
Goed voor werkgelegenheid
Tilburgse corporaties hebben al berekend dat ze veertig jaar nodig hebben om de investering terug te verdienen. Hoe dat voor particulieren zit, moet nog uitgekristalliseerd worden.

Wethouder Berend de Vries van Tilburg noemt het goed voor de werkgelegenheid in Brabant. "De bouw wordt hierdoor gestimuleerd want er komt veel werk voor aannemers."

Loket
De prefab-gevels die nodig zijn voor het energieneutraal maken van de huizen zouden in fabrieken gebouwd kunnen worden. Die fabrieken zijn er nog niet. "Hoe mooi zou het zijn als die in Brabant ontstaan?" zegt de Tilburgse wethouder.

Voor particulieren moet er een soort loket komen. "Daar vertel je dan wat voor huis je hebt. Vervolgens krijg je een offerte waarin staat hoe je de woning energieneutraal kan maken", legt gedeputeerde Johan van den Hout uit. "Je krijgt dan een overzicht welke aannemer je kan inzetten en wie voor jou de verbouwkosten betaalt."

Energiearmoede
Om de kosten te kunnen betalen moeten nog wel investeerders gevonden worden. De provincie en lokale politiek spelen een aanjagende rol in het proces. "Wij starten het nu op en gaan alle partijen bij elkaar brengen", aldus Van den Hout. Het gaat dan om bijvoorbeeld aannemers, innovatieve bouwondernemingen, verzekeraars, energiebedrijven en financiers.

De provincie en de vijf grote Brabantse steden willen alle huizen energieneutraal hebben om onder meer energiearmoede tegen te gaan. "Hiermee kun je de woonlasten van mensen beter beheersbaar maken. Er komen steeds meer mensen in de problemen omdat ze naast de huur hun energiekosten niet meer kunnen betalen", aldus wethouder De Vries.

"Daarbij moeten we af van het gebruik van fossiele brandstoffen als gas want die raken op", vult de gedeputeerde aan.
Deel dit artikel: