Udense biggenrace met carnaval weer in opspraak: Partij voor de Dieren wil geen biggen laten racen

UDEN - Ondanks hevig protest van Partij voor de Dieren komt er op carnavalsmaandag gewoon weer een biggenrace met ‘echte biggen’ in Uden. Dat heeft de organisatie Varkens Vandaag bekendgemaakt. Statenlid Marco van der Wel begrijpt niet waarom de gemeente opnieuw vergunning heeft verleend.
“Het mag niet de bedoeling zijn dat dieren zomaar aan dit soort dingen worden blootgesteld”, laat hij weten aan Omroep Brabant.

'Veroorzaakt stress'
Vorig jaar kende de Udense Baggemèrt een primeur. Voor het eerst in de geschiedenis waren er echte biggen te zien en te bewonderen tijdens de biggenrace die varkenshouders organiseerden om geld in te zamelen voor onderzoek tegen kanker.

Dat kwam toen al op kritiek van Partij voor de Dieren te staan. De partij stelde vragen aan het college van Gedeputeerde Staten. “Een dergelijke race veroorzaakt alleen maar stress bij de biggen. Zij zijn niet gewend aan harde geluiden en obstakels”, legt statenlid Van der Wel uit.

'Ik heb niemand gezien'
Ingrid van der Sterren van Varkens Vandaag veegt die beschuldiging van tafel. “We hebben dierenexperts gevraagd of een race hinderlijk is voor onze biggen. Zij vertelden dat het alleen maar heerlijk is voor de dieren”, aldus Van der Sterren. “Bovendien, hoe kun je nou tegen zijn op het inzamelen van geld voor onderzoek tegen kanker?”

Het publiek dat de biggenrace vorig jaar bijwoonde, wilde volgens Van der Sterren van geen kritiek weten en reageerde dolenthousiast. “Ik heb ook niemand van Partij voor de Dieren gezien. Dan vind ik het erg vreemd dat ze nu weer zeggen dat ze er op tegen zijn. Was dan gewoon even langsgekomen vorig jaar.”

Nadenken over tegengeluid
Van der Wel hoopt dat de mensen straks zullen inschatten dat een race met echte biggen ‘verkeerd’ is. “Ik had gehoopt dat de gemeente mee wilde werken, maar helaas. Wij van Partij voor de Dieren gaan nu nadenken over een tegengeluid”, kondigt het statenlid aan.

De Baggemèrt wordt in Uden gehouden op carnavalsmaandag op 16 februari.