Een avond op pad met Snollebollekes: Alaafrojack, polonaise en heel veel selfies met vrouwkes

EINDHOVEN/APELDOORN/BREDA/MEER - Anderhalf jaar geleden had nog bijna niemand van hem gehoord, maar inmiddels is hij een van de populairste carnavalsartiesten van Brabant. Rob Kemps uit Best, beter bekend als ‘Snollebollekes’. Sinds carnaval vorig jaar reist hij door Nederland en België met hits als Vrouwkes, Snollebolleke en z’n nieuwe carnavalskraker Alaafrojack. Omroep Brabant ging een avond op pad met Snollebollekes.
19:30 – Vertrek
Drie shows staan er vanavond op het programma. En niet allemaal in de buurt: in Apeldoorn, Breda en het Belgische Meer (net over de grens bij Breda). “Ik heb ieder weekend wel optredens”, vertelt Rob in de auto. “Maar in aanloop naar carnaval wordt het steeds drukker.”

Dat de voormalig tonprater fulltime artiest zou worden, was eigenlijk helemaal niet de bedoeling. De act Snollebollekes was puur bedacht voor carnaval. “We dachten dat het daarna rustiger zou worden, maar dat werd het niet. Sinds vorig jaar carnaval ben ik maar twee weekenden thuis geweest. Dat had niemand verwacht.” Het artiestenleven brengt Rob Kemps overal en nergens. ”De ene keer in een kroeg voor 150 man, de andere keer op het Mega Piratenfestijn in het Gelredome.”

21:30 – In Apeldoorn
“Ik kijk altijd even hoe de sfeer is”, zegt Rob terwijl hij de daad bij het woord voegt en even door het gordijn naar het publiek gluurt. Stropdas om, jasje aan, een flinke klodder wax in z’n haar en gaan met die banaan.

De kantine van de plaatselijke voetbalvereniging Victoria Boys staat bommetje vol. Weliswaar is het geen Brabant, maar toch weten ze in Apeldoorn prima hoe je carnaval viert. “Het is het begin, dus de mensen moeten nog een beetje los komen. Maar ik had het idee dat ze wel goed meededen”, concludeert Rob.


22:30 – Snel weer door
Na een paar kiekjes met de grootste Apeldoornse fans is het haasten geblazen. Want anderhalf uur nadat Rob van het podium af stapt in Apeldoorn, moet hij alweer de bühne op in het NAC-stadion. Die anderhalf uur duurt ‘t echter alleen al om van Apeldoorn naar Breda te rijden. En dan moet het geluid ook nog worden opgebouwd.

Tijd voor crisisberaad. In de auto naar Breda telefoneert Rob veelvuldig met z’n geluidsmensen. Het leven van een feestartiest gaat niet over rozen.

0:00 – Polonaise bij NAC
Uiteindelijk komt het allemaal goed. “Zoals altijd”, verzekert Rob. De geluidsman van een vorige artiest is blijven wachten. Opbouwen hoeft dus niet en dat scheelt tijd. De boeker is gehaast en dirigeert Rob naar de kleedkamer. Snel een schoon overhemd aan, nieuw kwakje wax in het haar en door de keuken richting podium. NAC heeft eerder op de avond verloren van Vitesse, maar daar is is anderhalf uur later niets meer van te merken. Polonaise in de feestzaal.


Feestartiesten staan vaak bekend als playback-koningen. Maar daar doet Rob niet aan mee. Weliswaar loopt er gewoon een bandje mee op de achtergrond, maar alles wat hij zingt is live. “Iedereen weet natuurlijk dat ik niet de beste zanger ben. Maar het gaat ook een beetje om het entertainmentgehalte. Als ik schreeuw ‘ho hé ik zie ze links’, dan hoeft dat niet echt zuiver te zijn. Maar het moet vooral gezellig zijn.”

00:45 – Op naar België
Na een halfuurtje blèren snel weer omkleden en dan vervolgt de route naar België. In de auto even een rustmomentje, tijd om te filosoferen over het leven van een feestartiest. “Ik merk wel dat ik nu harder moet werken”, zegt Rob. “Als je vanuit het niks komt, dan verwachten mensen niks. Dan staan ze al op tafel als je aangekondigd wordt. Maar de tweede keer denken ze ‘oh, die van Vrouwkes, dan moeten we even kijken wat ie nou weer heeft’.”

Hoe kan het nou dat al die platen van Snollebollekes zo aan slaan? Dat ligt voor een deel aan de slimme producties, van onder meer DJ Maurice (die eerder hits produceerde voor Wolter Kroes, Starkoo, De Lawineboys en Huub Hangop). “Het is een beetje een combinatie van de moderne sound met hoempapa”, legt Rob uit. Zelf schrijft hij mee aan de niet al te subtiele teksten van de nummers. “Die kreetjes, dat is dan is de Brabantse humor waar mijn tonpraatverleden een beetje in terugkomt.”

01:30 – Meer wordt gek
De laatste halte van vanavond is discotheek ‘t Fortuin in Meer, vlak over de grens bij Breda. Zo’n ouderwetse discotheek, waar de gemiddelde leeftijd maar net boven de zestien ligt. Hier wordt pas duidelijk hoe populair Snollebollekes is aan de andere kant van de grens. Beveiliging is nodig om Rob naar het kleine podiumpje midden in de zaal te brengen.

Het nummer Snollebolleke stond afgelopen zomer op plek twee in de Vlaamse top 40. Niet zo verwonderlijk dus dat de Belgische jeugd het nummer van voor te achter mee kan zingen. Maar ook de nieuwe single Alaafrojack is al bekend. Ook in Meer de onvermijdelijke selfies. Vooral de Vlaamse vrouwkes kunnen Rob Kemps wel waarderen, zo blijkt.

02:30 – Terug naar huis
Van Meer terug naar het geluidsbedrijf in Eindhoven is nog een klein uur rijden. Het is inmiddels half drie ‘s nachts, dus zelfs bij de onvermoeibare Rob is het energiepeil wat gezakt. Best zwaar, zo’n avondje optreden.

Maar de zwaarste dagen moeten nog komen. De hele carnaval is een aaneenschakeling van optredens. Uiteraard staat hij vrijdag ook op 3 Uurkes Vurraf. Kritisch is of Rob’s stem het de hele carnaval volhoudt. Want hij schreeuwt wat af op het podium. Goed z’n stem smeren dus, niet te veel bier drinken en altijd een sjaal om buiten. Dan moet het goed komen. Alaaf(rojack)!