Broodfondsen populair onder zzp'ers: 'Ondernemers zijn nooit ziek'

DEN BOSCH - Ondernemers sluiten zich steeds vaker aan bij een broodfonds. Inmiddels zijn er landelijk 129 broodfondsen, in Brabant zijn er tien. Die tien zijn allemaal de afgelopen twee jaar ontstaan.
Een broodfonds is een collectief waarin twintig tot maximaal vijftig zelfstandig ondernemers elkaar steunen als zij een periode arbeidsongeschikt zijn. Het is een betaalbaar en transparant alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers.

Het broodfonds is er voor alle zelfstandige ondernemers, zowel zzp'ers als ondernemers met een BV of VOF kunnen meedoen. "Het is voor mij als zelfstandige een uitkomst. Ik ben nooit ziek maar heb toch een zekerheidje mocht het ooit wel gebeuren", zegt Patrick Kloth van Kleefkracht in Den Bosch.

Ziek zijn
Patrick zit bij het broodfonds Brabants Brood met ongeveer vijftig anderen. Hij kent de andere deelnemers allemaal wel. Dat maakt het broodfonds ook zo effectief volgens hem. Er is sociale controle. Mensen denken dat er snel misbruik van wordt gemaakt, maar omdat je elkaar kent schamen mensen zich eerder om zich ziek te melden.