Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer financieel in gevarenzone: ‘Marktwerking in zorg groot probleem'

18 februari 2015 om 10:11
nl
Het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer is één van de vijftien ziekenhuizen in Nederland die financieel in de gevarenzone zitten. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau BDO Branchegroep Zorg. Ziekenhuis Bernhoven in Uden heeft ook financiële problemen, maar dit ziekenhuis had eind januari nog geen jaarcijfers.
Geschreven door

Ruwweg een op de vijf ziekenhuizen in Nederland verkeert financieel in zwaar weer. Het gaat met name om kleinere ziekenhuizen. BDO analyseerde voor het rapport de jaarverslagen over 2013 van 74 algemene ziekenhuizen in Nederland.
Het Lievensbergziekenhuis in Bergen op Zoom en het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal staan ook op de lijst van BDO, maar die ziekenhuizen zijn eind december gefuseerd. Het is niet duidelijk of het huidige ziekenhuis, het Bravis Ziekenhuis, het financieel ook moeilijk heeft. De andere Brabantse ziekenhuizen zijn financieel gezond.
Resultaten verbeterdNieuwe gegevens moeten uitwijzen of de noodlijdende ziekenhuizen erin slagen het wegvallen van de compensaties op te vangen in hun bedrijfsvoering. Vergeleken met eerder onderzoek zijn de resultaten van de ziekenhuizen wel verbeterd, zegt BDO.
Maar de toenemende marktwerking in de zorg en soms onduidelijke regelgeving zorgen voor grote onzekerheid. Feitelijk liggen veel ziekenhuizen aan het ‘infuus van de zorgverzekeraars en de banken', constateren de onderzoekers.
Reactie Maasziekenhuis PanteinDirecteur van het Maasziekenhuis Pantein, Theo Mennen, zegt in een reactie op het rapport dat het ziekenhuis 'de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet'. De afgelopen tien jaar heeft het ziekenhuis volgens hem telkens een positief resultaat geboekt.
Alleen in 2011 was dit niet het geval. Maar dit komt volgens de directeur door de extra kosten die de verhuizing naar de nieuwbouw toen met zich meebracht. Zo'n investering zorgt er volgens de ziekenhuisdirecteur altijd voor dat het 'weerstandsvermogen' tijdelijk minder wordt. Het opbouwen van deze positie gaat volgens hem echter prima, boven verwachting zelfs.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.