Bronzen Schild voor militairen Vredepeel na Patriotmissie in Turkije

VREDEPEEL - Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando krijgt komende donderdag het Bronzen Schild voor de Patriotmissie in Turkije. Het schild is de hoogste groepswaardering binnen de landmacht. De onderscheiding is slechts negen keer eerder uitgereikt. Het Korps Commandotroepen in Roosendaal kreeg hem twee keer.
De commando's kregen het schild voor het optreden in Afghanistan. In 2014 kreeg de 105e commandotroepencompagnie de onderscheiding en in 2009 de 108e compagnie.  

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando is gevestigd op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel op de grens van Brabant en Limburg. Een groot deel van de militairen woont en werkt in Brabant.

Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, reikt het Bronzen Schild komende donderdag uit in Vredepeel. Bij het bijzonder appèl treden ongeveer 500 militairen aan op de paradeplaats van de kazerne.

Dag en nacht paraat
Defensie roemt de ongeveer tweehonderd Nederlandse militairen om 'de hoge mate van inzet, motivatie en flexibiliteit'. Zij stonden dag en nacht klaar voor de bescherming van de miljoenenstad Adana in Turkije tegen mogelijke aanvallen met ballistische raketten vanuit Syrië.

De mannen en vrouwen werden door NAVO-bondgenoot Turkije gevraagd het land te beschermen, maar hoefden uiteindelijk nooit in actie te komen. Het kabinet besloot de missie niet te verlengen, omdat de systemen zwaar belast zijn door de permanente inzet. Er was groot onderhoud nodig en de systemen waren toe aan een modernisering.

'Veel gevraagd'
Verder zou een verdere verlenging een te zware wissel trekken op het personeel. "Deze missie heeft veel van het materieel, personeel en thuisfront gevraagd", aldus Defensie.
Deel dit artikel: