Brabantse Documentaires op Omroep Brabant: van Poolse bevrijders tot de belangrijkste beeldhouwer

EINDHOVEN - Omroep Brabant zendt vanaf maandag 23 februari iedere avond BrabantDoc uit om halfelf. Vijf avonden kun je de beste docu's bekijken, gemaakt door Brabanders, over Brabanders.
Een aantal van de docu's komt voort uit de filmwedstrijd Brabantse Beauties. Voor deze filmwedstrijd daagt Omroep Brabant jaarlijks Brabantse filmmakers uit om met een goed idee te komen.


Programmering:

Maandag 23 februari
Moving Target: John Boxtel is een van de belangrijkste beeldhouwers van het land. Hij verliet Goirle ruim vijftig jaar geleden. Het Brabant van toen beknelde hem. Hij ging in Canada  op zoek naar het avontuur en de ultieme vrijheid. Een film van Bart Coenders.

Dinsdag 24 februari
Broken Dreams: Een historisch Dakota van museum Bevrijde vleugels' in Best komt klem te zitten onder een viaduct, op weg naar een glansrol in de musical Soldaat van Oranje. In Broken Dreams' vertelt filmmaker Suzanne van Leendert het turbulente levensverhaal van het vliegtuig: van oorlog tot postvervoer, van trots intercontinentaal vliegen tot vleugellam afwachten hoe het op je oude dag met je zal aflopen.

Woensdag 25 februari
Park: Park is een film over de bijzondere relatie tussen het Eindhovense Philips-De Jonghpark  en haar bezoekers. Soms is het alsof  de camera door de ogen van het park de bezoekers observeert, op andere momenten lijkt het park zelf tot leven te komen. Filmmaker Dré Didderiëns laat zich in deze film leiden door zijn verwondering over het gedrag van mensen en dieren in het park. De film voert de kijker mee in de microkosmos van dit, in de stad gelegen, stukje natuur.

Donderdag 26 februari
In het spoor van de Poolse bevrijders: In het spoor van de Poolse bevrijders vertelt het verhaal van de tienduizenden Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog in en rond Breda hebben gestreden. De film volgt het leven van de Poolse generaal Stanislaw Maczek, die in 1892 in Lvóv werd geboren en op 102-jarige leeftijd in Edinburgh overleed en op het Pools militair ereveld te Breda tussen zijn manschappen ligt begraven.

Vrijdag 27 februari
Vergeten held: Deze film draait om Tilburger Sjef van Dongen, die de afgelopen decennia in de vergetelheid is geraakt, maar ooit een beroemde poolheld was. In 1928 stonden de kranten wereldwijd vol met artikelen over de Italia expeditie van Nobile en Van Dongen. Na zijn 'tropenjaren' op Spitsbergen kwam Sjef als held terug in Nederland. Deze heldenrol bleef hij in de Tweede Wereldoorlog ook nog vervullen. Hij zat in het verzet in Zeeland en werd na de oorlog burgemeester van Aardenburg. Van poolheld tot Tweede Kamerlid, Van Dongen was het allemaal.