Vrijwilligers sporen 100.000 boeven op: archieven Brabantse gevangenissen ontsloten

DEN BOSCH - Wie bevolkten tussen 1821 en 1925 de Brabantse gevangenissen? Een vraag die tot voor kort moeilijk te beantwoorden was. In de registers van de grote strafgevangenissen in Den Bosch, Breda en Eindhoven kon over die periode tot nu toe namelijk niet op naam worden gezocht. Achterhalen of opa in die tijd achter slot en grendel zat, was dus niet eenvoudig.
Dankzij de inzet van 250 vrijwilligers heeft het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) in Den Bosch hier verandering in gebracht. De vrijwilligers hebben in drie maanden de gevangenisarchieven doorgespit en zo honderdduizend kleine boefjes en grote criminelen opgespoord en vervolgens gearchiveerd.

Vanaf nu is in het archief van het BHIC dan ook op naam te zoeken of je voorouders lange of korte tijd in een Brabantse gevangenis hebben doorgebracht. De database is te vinden op de website van het BHIC (Ga naar 'uitgebreid zoeken' en vink de gevangenisregisters aan).

Opvallend veel kinderen
Wat de vrijwilligers volgens projectleider Christian van der Ven van het BHIC opviel, is dat er in die bewuste periode zoveel kinderen van onder de tien jaar in de gevangenissen zaten. “Sommigen zaten er maanden of zelfs jaren”, vertelt hij.

“Allemaal zwervertjes en landlopertjes die de boerderijen en winkels afstroopten. Een Halt- of taakstraf bestond nog niet en dus werden de kinderen in de cel gegooid.” Of opa een van hen was? Wie weet: zoekt en gij zult vinden.  

'Elke familie heet een zwart schaap'
Naar zijn eigen voorouders heeft Van der Ven nog niet specifiek gezocht, maar de naam Van der Ven komt volgens hem heel veel voor in de database. "En elke familie heeft een zwart schaap", geeft hij aan. "Dat zal in mijn geval niet anders zijn."

Nog levende mensen zul je in het archief overigens niet terugvinden. "Een zaak van privacy", benadrukt Van der Ven.