Saxofonist Jasper Staps uit Tilburg nieuwe chef-dirigent van 'jonge en dynamische' luchtmachtkapel

25 februari 2015 om 18:24
nl
Hij moest eerst de stormbaan op. De man die we kennen als de vaste saxofonist van Guus Meeuwis en vele anderen, Jasper Staps uit Tilburg. Hij wilde chef-dirigent van de luchtmachtkapel in Gilze worden, maar daarvoor moest hij wel een korte militaire opleiding doen.
Geschreven door

Chef-dirigent bij de luchtmachtkapel wordt je niet zomaar. Jasper Staps heeft een jaar lang auditie moeten doen en is niet zomaar een dirigent.
Passen en meten"Ik heb onder meer een medische test moeten afleggen, een gasmaskertraining gehad en ik heb leren schieten," aldus Staps. En hoewel de dirigent nooit in dienst heeft gezeten, zou hij nu zo nodig wel uitgezonden kunnen worden.
Jasper Staps blijft ondanks zijn functie bij de luchtmacht toch ook saxofonist bij Guus Meeuwis. "Het is passen en meten in mijn agenda", aldus de muzikant. "Bij Guus Meeuwis ben ik onderdeel van de band. Bij de luchtmacht ben ik ineens ook leider. Het is een uitdaging en een avontuur!"
WiedergutmachungsorkestjeRepeteren op het terrein van de luchtmacht kan wel eens onhandig zijn vanwege de geluidsoverlast. Als er een vliegtuig komt overgevlogen, moet het orkest soms wel even stoppen. Met regelmaat is de luchtmachtkapel ook buiten de basis actief.
Bijvoorbeeld voor optreden in gebieden waar omwonenden last hebben gehad van overvliegende defensievliegtuigen. Zo wil de luchtmacht iets terug voor de geluidsoverlast.  "Het is eigenlijk ook een soort van Wiedergutmachungorkestje", aldus Staps.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.