Protix in Dongen kweekt wekelijks tonnen insecten: ‘Zonder eiwit geen zuivel en geen vlees'

DONGEN - Een derde van alle visvangst wordt als dierlijk eiwit verwerkt in diervoeding. Het gevaar van overbevissing van de wereldzeeën ligt nadrukkelijk op de loer. Protix Biosystems in Dongen kweekt daarom insecten om eiwit uit te halen voor diervoeding. Het bedrijf slaat zijn vleugels uit en breidt binnenkort flink uit.
“Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van de voedselketen. Het zit daarom ook in de meeste diervoeding”, zegt Kees Aarts in het tv-programma Booming Brabant. “Zonder eiwitten geen vlees en geen zuivel.”

Het bedrijf verhuist binnenkort naar een grotere locatie in Dongen. Aarts: “Wekelijks kweken we nu zo’n drie ton vliegenlarven. In de toekomst willen we dat aantal nog flink laten groeien.”


Houdbaarheidsdatum
De insecten worden gekweekt op onder meer GFT-afval en voedingsmiddelen uit de supermarkt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. “Insecten hebben de eigenschap het afval om te zetten in dierlijke eiwitten. Door deze eiwitten te gebruiken in diervoeding hoeft er minder vis gevangen te worden. Ook gaat de kwaliteit van het voer omhoog. Uit onderzoek blijkt dat kippen door veevoer wat verrijkt is met eiwitten van insecten gezonder zijn, meer eieren leggen en lekkerder smaken.”

Lees alles over de Brabantse economie en Booming Brabant op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. Booming Brabant is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.